Hyppää sisältöön

Kesä Ruotsin Rivieralla

Kuulin Nordjobbista lukion ruotsinopettajaltani, jolla oli itsellään siitä kokemusta. Minulla ei ollut ikinä käynyt mielessäkään ulkomailla työskentely, ja olin jotenkin aina ajatellut, että Pohjoismaat ovat jotenkin “tylsiä”. Oli lukion toisen vuoden kevät. Minulla ei ollut suunnitelmissa kirjoittaa ruotsia, enkä ollut sen takia erityisen ahkerasti panostanut ruotsin kursseihin. Kesäloman aikana kuitenkin innostuin Nordjobbista niin, että päätin hakea sieltä kesätyön seuraavalle kesälle.

Alkuvuodesta 2022 aloin joka päivä tarkistamaan Nordjobbin työpaikkailmoituksia, ja lähetin hakemuksen sokeasti melkein joka ikiseen paikkaan. Halusin kesätyön niin kovasti, että mikä vain kävisi. Lukuloma alkoi, ja samalla jännitin saisinko Nordjobbilta työpaikkaa ollenkaan. Olin varmuuden vuoksi hakenut työpaikkoja myös kotoa Tampereelta, jossa työpaikkoja minulle jo tarjottiinkin. Elättelin kuitenkin vielä toivoa Nordjobbista.

Sain Nordjobbilta kolme työtarjousta. Ensimmäisenä työksi tarjottiin puutarhatyötä Tanskasta. Työ olisi ollut vain nelisen viikkoa, sillä en lakituksen takia olisi pystynyt lähtemään aikaisemmin keväällä. Olisin muutenkin halunnut olla pidemmän aikaa töissä, joten kieltäydyin tästä työstä. Sitten minulle tarjottiin työtä vanhustenhoidosta Tukholmasta. Olin innoissani ottamassa työtä vastaan, mutta ongelmaksi nousi asuminen. Työsopimus olisi ollut syyskuun loppuun, mikä tarkoittaisi, että opiskelija-asunnot ovat pois laskuista. Kyselin muilta Tukholmaan meneviltä Nordjobbareilta, jos etsisimme asumuksen kimpassa. Tämän kanssa painimme, kunnes sitten sain kolmannen työtarjouksen Nordjobbilta. Työ oli leirintäalueen bistrotyöntekijä Ruotsin länsirannikolla, asumus olisi työnantajan puolesta hoidettu. Työ oli kuin napakymppi, sopi aikaisempaan työkokemukseeni mutta tärkeimpänä minun ei tarvitsisi stressata asumuksen saamisesta. Otin tämän työn vastaan.

Ruotsiin lähtöä en kauheasti ehtinyt jännittää. Toukokuussa toimin vapaaehtoisena MM-kisoissa, ja kisojen jälkeen piti järjestellä lakkijuhlia. Lakitus oli lauantaina ja Ruotsiin lähdin heti seuraavana maanantaina. Samaan paikkaan kanssani Nordjobbin kautta tuli toinen suomalainen ja yksi italialainen. Oli helpottavaa, että oli muitakin samassa tilanteessa kuin minä. Työt alkoivat heti seuraavana päivänä.

Työ oli perinteistä ravintolatyötä: tilausten rahastamista, annosten valmistelua sekä siisteydestä huolehtimista. Rauhallisina hetkinä oli mukava jutella työkavereiden sekä vieraiden kanssa.

Asuimme Varbergissa, pienessä kaupungissa hieman Göteborgista etelään, Ruotsin länsirannikolla. Ihanaa rannikkoseutua, todella kaunista kesällä. Varbergissa on kaksi saman ketjun leirintäaluetta toisilla puolin kaupunkia. Toisella leirintäalueella työskenteli norjalainen nordjobbari. Heinäkuun alussa muutimme kaikki neljä nordjobbaria asumaan saman katon alle. Asuimme omakotitalossa, noin 20 minuutin ajomatkan päässä työpaikaltamme. Meille vuokrattiin tämän myötä myös auto käyttöömme. Maisemanvaihto työpaikan ympäristöstä oli mukavaa, sillä heinäkuu on suosituista sesonkiaikaa, ja kiire töissä oli tuntuvaa.

Paikkakunta oli pieni, joten vapaa-ajalla ei oikein voinut muuta kuin käydä kävelyillä ja uimassa. Kokonaisina vapaapäivinä pystyi sitten helposti lähtemään esimerkiksi Göteborgissa käymään. Paikkakunnan pienuus ja tekemisen puute rehellisesti välillä ärsytti, mutta negatiivisiakin tunteita luonnollisesti ilmenee. Varsinaista koti-ikävää en missään vaiheessa tuntenut, mutta yksinäisyys alkoi loppua kohden hieman painaa, sillä läheisimmät kaverini lopettivat töissä ennen minua. Toisaalta vapaa-aikani moninkertaistui sesongin loputtua elokuun puolessa välissä koulujen alkuun, töitä oli enää vain viikonloppuisin. Tämä antoi minulle mahdollisuuden hyödyntää mahtavia kulkuyhteyksiä muualle Eurooppaan. Kävin muunmuassa Kristiansandissa Norjassa, Kööpenhaminassa sekä jopa Berliinissä. Rahaa se kyllä kulutti, mutta tältä kesältä nimenomaan halusin enemmän tienata kokemuksia kuin rahaa. Ja niitä kyllä sainkin.

Kotiinpaluu aiheutti ristiriitaisia tunteita. Olin toki innoissani lähdössä takaisin kotiin, kolme kuukautta on kuitenkin pitkä aika olla poissa kotoa. Toisaalta oli haikeaa lähteä, ja jotenkin vaikeaa käsittää, että tänne en mitä luultavammin tule enää uudestaan, korkeintaan ohikulkumatkalla. Kotiin palattua tuntui ettei olisi missään muualla ollutkaan. Olen ylpeä itsestäni, että uskalsin lähteä nordjobbariksi enkä missään nimessä kadu kesää Ruotsissa. Kielitaidon parantuminen, ystävyyssuhteet ja kokemukset olivat parasta tässä kokemuksessa.

– Viola Mickos, kesän 2022 Nordjobbari

Jaa somessa:

Luitko jo nämä?