Hoppa till innehåll

Pohjola-Nordens Ungdomsförbund organiserar ett nationellt biodiversitetsworkshop i januari 2020

Avtalet om biodiversitet kommer att förnyas i oktober 2020. För detta har Nordiska Rådet tillsammans med Nordiska Ministerrådet skapat ett projekt för att engagera unga i och inkludera unga i förhandlingarna och slutligen den förnyade konventionen. Projektet har skapat en toolkit för arrangerandet av workshops i Norden och hela världen.

Ett av dessa workshops ordnas av PNU den 24.1.2020. Liknande workshops ordnas även i Sverige och Danmark i januari. Samnordiska workshoppen går av stapeln i februari. Dessa kommer utgöra basen för Nordiska ungas rekommendationer inför nya biodiversitetsavtalet.

Varför biologisk mångfald och inte klimat?

Biologisk mångfald (biodiversitet) och klimatet går hand i hand – den ena finns inte utan den andra. Konventionen om biologisk mångfald har likt FN:s klimatkamp även mål, de s.k. Aichi-målen, som alla tangerar biologisk mångfald ur olika perspektiv. Förhandlingarna inför den förnyade konventionen kommer handla om just dessa – hur höga mål skall vi sätta, hur skall de förverkligas och implementeras?

År 1992 slöts första internationella konventionen om biologisk mångfald (s.k. Convention on Biological Diversity (CBD). Avtalet har ratificerats av 196 länder. Konventionens mening är att bevara biologisk mångfald, uppmana till ett hållbart nyttjande av biologiska mångfalden samt sporra till en rättvis fördelning av nyttan från utnyttjandet av genetiska resurser.

Under workshoppen kommer deltagarna lära sig mer om hur klimat- och biodiversitetsfrågor hänger ihop, vad situationen är just nu och vilka medel det finns för att rädda klimatet och biologiska mångfalden. Workshoppen har plats för 60 unga deltagare.

Anmäl dig senast 10.1.2020 och läs mer via Lyyti.

Tillsammans för ett globalt avtal: Biodiversitetsworkshop – DIN bakdörr till Beslutsfattandet!

När: Fredag 24.1.2020 klockan 9.30-15.30

Var: Miljöministeriet

För vem: För dig som vill vara med och påverka naturens framtid!

För mer information kontakta organisationssekreteraren Krista Kalamo:

krista.kalamo@pohjola-norden.fi

0400 763 044

Dela på sociala medier:

Har du redan läst dessa?