Socialdemokratiet backar och De Konservative tar tydliga steg framåt. Det visar tisdagens danska valresultat i kommun- och regionvalet, ett resultat som visat på en hel del historiska och dramatiska omritningar av den politiska kartan.
Tisdagen den 16e november gick den danska befolkningen till val för att utse sina lokala företrädare i landets 98 kommuner. Val till kommuner och regioner hålls vart fjärde år i Danmark och sker alltid den tredje tisdagen i november. Socialdemokratiet och Liberale Venstre har under de senaste åren utgjort de största partierna med flest röster. Årets resultat pekar dock mot att den trenden har vänt då Socialdemokratiet backar med 10 procentenheter från 2017s resultat. Partiet är för första gången på 100 år inte längre störst i Köpenhamn men får trots detta behålla posten som överborgmästare i huvudstaden. En post som dem erhållit sedan den infördes år 1938.
Socialdemokratiet behåller även fortfarande sin roll som Danmarks största parti med 28.5 av rösterna nationellt. De parti som haft störst framgång i årets val är De Konservative som nu besitter 15.2% av rösterna nationellt. De ökade sina mandat med 70% från det förra valet och har utropats som årets vinnare. Det högerpopulistiska partiet Nye Borgerlige har också ökat sina mandat och får sammanlagt 3.6% av rösterna, en betydlig ökning från tidigare val då de erhöll 0.9%. Danske Folkepartiet insatser har rubricerats som katastrofala då deras stöd mer än halverades i jämförelse med valet 2017.
Antalet röstberättigade i landet utgör ca 4.7 miljoner. Trots ökade antal coronafall i landet under hösten så anordnades valdagen i princip som vanligt. Valdeltagandet var dock något sämre i jämförelse med tidigare år. 67.3% har beräknats tagit sig till valurnorna, lägre valdeltagande har enbart rapporterats två gånger tidigare under de senaste 100 åren.