Hyppää sisältöön

Tanskan kunta- ja aluevaalit 2021

Sosiaalidemokraattien kannatus laskee, kun taas De Konservative -puolueen suosiossa on tapahtunut selkeä nousu. Tämän kertoo Tanskan tiistaisten kunta- ja aluevaalien tulos, joka dramaattisesti uudelleenkirjoittaa maan poliittista karttaa.

Tiistaina 16 marraskuuta Tanskan kansa pääsi päättämään edustajista maan 98 kuntaan. Tanskan kunta- ja aluevaalit pidetään joka neljäs vuosi aina marraskuun kolmantena tiistaina. Sosiaalidemokraatit ja liberaali Venstre ovat viime vuosina olleet maan suurimpia puolueita. Tämän vuoden tulos osoittaa kuitenkin, että trendi on kääntynyt sosiaalidemokraattien saadessa 10 prosenttiyksikköä vähemmän kannatusta kuin vuonna 2017. Puolue ei ole enää Kööpenhaminan suurin puolue – ensimmäistä kertaa sataan vuoteen – mutta se saa kuitenkin säilyttää asemansa överborgmästare-puolueena pääkaupungissa. Tässä asemassa puolue onkin ollut vuodesta 1938 asti. 

Sosiaalidemokraatit säilyttävät myös edelleen paikkansa Tanskan suurimpana puolueena 28,5 prosentilla annetuista äänistä. Parhaiten vaaleissa menestynyt puolue on De Konservative, joka sai 15,2% äänistä. Puolue kasvatti mandaattiaan 70 prosentilla edellisistä vaaleista ja se onkin julistettu vaalien voittajaksi. Oikeistopopulistinen Nye Borgerlige on myös kasvattanut mandaattiaan saadessaan yhteensä 3,6% äänistä, mikä tarkoittaa tuntuvaa kasvua neljä vuotta sitten saadusta 0,9 prosentista. Danske Folkepartietin tulos taas on luokiteltu katastrofaaliseksi puolueen saadessa yli puolet vähemmän kannatusta kuin vuoden 2017 vaaleissa.

Äänioikeutettujen määrä Tanskassa on 4,7 miljoonaa. Vaikka koronaluvut ovat maassa olleet kasvussa syksyn aikana, järjestettiin vaalipäivä lähes tavallisesti. Osallistujaprosentti kuitenkin oli jonkin verran huonompi kuin aikaisempina vuosina. Kansasta äänesti 67,3 prosenttia, ja alhaisempaa osallistumisprosenttia on raportoitu vain kaksi kertaa aikaisemmin viimeisen sadan vuoden aikana.

Jaa somessa:

Luitko jo nämä?