Hyppää sisältöön

Pohjoismaiden Neuvoston istunto 2021

Pohjoismaiden Neuvoston 73. istunto järjestetään 1.-4. marraskuuta. Tänä vuonna on vihdoin mahdollista tavata jälleen fyysisesti ja istunto pidetään Christiansborgin linnassa Kööpenhaminassa. Tämän vuoden istunnon huippukokouksen teemana pohjoismaisten pääministerien ja Pohjoismaiden Neuvoston jäsenten välillä on mitä voimme oppia koronakriisistä ja kuinka yhteistyötä voidaan vahvistaa tulevaisuudessa. Istunto on korkein päätöselin pohjoismaisessa parlamentaarisessa yhteistyössä. Istunto kerää yhteen sekä kansanedustajat, ministerit, Pohjoismaiden Neuvoston jäsenet kuin myös kansainväliset vieraat keskustelemaan tärkeistä pohjoismaisista yhteistyökysymyksistä.

Pohjoismaiden Neuvosto on pohjoismaisen yhteistyön elin pohjoismaisten parlamenttien välillä ja se siihen kuuluu yhteensä 87 jäsentä. Vuonna 2022 Suomi tulee olemaan Pohjoismaiden Neuvoston puheenjohtajamaa. Istunnon viimeisenä päivänä tullaan valitsemaan Neuvostolle puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja Suomesta vuodelle 2022.

Pääministerien huippukokous

3. marraskuuta pidetään huippukokous Pohjoismaiden Neuvoston ja pohjoismaisten pääministerien välillä. Bertel Haarderin, Pohjoismaiden Neuvoston vuoden 2021 presidentin, mukaan se on koko istunnon tärkein osuus. Siellä keskustellaan mitä Pohjola voi oppia koronakriisistä. Tärkeä kysymys, josta keskustellaan, on kuinka maat voivat tehdä parempaa yhteistyötä välttääkseen ongelmien syntymisen toistensa kansalaisilleen esim. rajojen sulkemisen kautta.

Läpileikkaava teema istunnolle on juuri kriisivalmius. Pohjoismaiden Neuvoston puheenjohtajisto on esittänyt sarjan konkreettisia ehdotuksia paremmasta kriisikoordinoinnista, joihin puheenjohtajisto toivoo pohjoismaisten pääministerien ottavan kantaa. Neuvosto esimerkiksi kehottaa pääministereitä edistämään samanlaista tai yhteistä pohjoismaista kriisivalmiuslakia tai harmonisoimaan kriisivalmiuslait Pohjoismaissa.

PNN:n puheenjohtaja Maria Karjalainen, joka oli paikalla istunnon alkaessa, painottaa konkreettisen pohjoismaisen yhteistyön tärkeyttä:

Korona ja aika sen jälkeen olivat keskeisiä teemoja ensimmäisen istuntopäivän aikana. Folketingetissä pystyi tuntemaan halun vahvemmalle yhteistyölle haastavan ajan jälkeen. Pohjoismaiden erilaiset koronatoimet ovat osoittaneet, että tarvitsemme paljon enemmän yhteistyötä maiden välillä, jotta voimme estää uusien rajaesteiden syntymisen Pohjolassa kriisien myötä. Mutta pelkkien sanojen ohella tarvitsemme myös tekoja.

NATOn pääsihteeri Jens Stoltenberg vierailee istunnossa

Samana päivänä huippukokouksen kanssa vierailee Jens Stoltenberg istunnossa puhujavieraana. Hänen vierailunsa yhteydessä tullaan keskustelemaan puolustus- ja turvallisuuspolitiikasta. Hänen puheensa jälkeen istunnossa käydään puolustuskeskustelu.

Haluatko seurata Pohjoismaiden Neuvoston istuntoa?

Istuntoa voit seurata livelähetyksenä tai myös katsoa istuntopäivien keskustelut jälkikäteen täältä. Jos tanskan kieli on sinulle haastavaa ymmärtää, voit vaihtaa tulkkauksen toiselle pohjoismaiselle kielelle tai englanniksi, jotta sinun on helpompi seurata keskustelua.

Jos haluat tietää lisää Pohjoismaiden Neuvostosta, paina tästä.

Jaa somessa:

Luitko jo nämä?