Hoppa till innehåll

PNU:s höstmöte: De nordiska länderna måste ingripa i demokratisituationen i Vitryssland – tystnad är godkännande

Vitrysslands presidentval i augusti detta år orsakade omfattande demonstrationer, då flera kandidater förhindrades från att ställa upp i valet och oberoende valobservatörer inte kom åt att följa valet. Valet har kritiserats runtom i hela Europa och det misstänks ha manipulerats. Oppositionens ledare hotades under valkampanjen och somliga av dem drevs till landsflykt. Stödet för demokrati i Vitryssland är nu viktigare än någonsin, då folket rest sig mot den auktoritära presidenten Aljaksandr Lukašenka och kräver en mer demokratisk framtid för sig själva och deras barn.

De nordiska länderna har en stark demokratisk tradition och starka demokratiska institutioner som baserar sig på mångpartisamarbete, oberoende domstolar, fri media och yttrandefrihet. Därför har vi nu ett speciellt ansvar att försvara utvecklingen av liknande strukturer i vårt närområde. Vi har nu också en möjlighet att försäkra oss om att unga belaruser kan avkräva och övervaka demokratiska institutioner i sitt land nu och i framtiden. Hela vårt område kan dra nytta av ett demokratiskt Vitryssland och stärkt demokrati medför mer långtgående samarbetsmöjligheter för hela Östersjöområdet. 

Det nordiska samarbetet har länge stött demokrati, fri media och oberoende utbildning. De nordiska ländernas och EU:s sjuåriga stipendieprogram för belarusiska studerande avslutades år 2018. Men Nordiska ministerrådet förvaltar ännu stiftelsen för det oberoende belarusiska exiluniversitetet European Humanities University, som flyttades till Litauen av politiska skäl. Om vi inte initierar nya aktioner för att främja demokratin i Vitryssland, så är risken att folket och speciellt unga lägger ner kampen mot den auktoritära förvaltningen. De nordiska ländernas tystnad är godkännande. 

Nordiska rådet och ministerrådets representanter har träffat oppositionens representanter två gånger under det gångna året, vilket i sig är en viktig handräckning, men Pohjola-Nordens Ungdomsförbund kräver att vi gör mer. 

Nu skulle det vara speciellt viktigt att främja mångpartisamarbete, exempelvis med hjälp av Demo Finland, så att en auktoritär förvaltning kan undvikas i framtiden i Vitryssland. Unga behöver aktioner som stöder dem i tron om en bättre morgondag och som uppmuntrar dem i den fortsatta kampen för demokrati, säger ordförande Maria Karjalainen.

Pohjola-Nordens Ungdomsförbund ser det som essentiellt att fostra en ny generation för ett nytt, demokratiskt Vitryssland med hjälp av diplomati och utbildning.

Unga i Vitryssland har tagit stora personliga risker och blivit utsatta för massarresteringar. Nu är det vår tur att försvara dem, så att de ges möjlighet till att bygga deras framtid.

Maria Karjalainen

Pohjola-Nordens Ungdomsförbund kräver att Nordiska rådet och Ministerrådet grundar ett samarbetsprogram för belarusiska ungdomar och oppositionspolitiker med fokus på mångpartisamarbete, demokrati och yttrandefrihet, samt att Nordiska rådet och Ministerrådet öppnar nya finansieringsmöjligheter för unga belaruser till att studera statsvetenskaper utomlands.

Dela på sociala medier:

Har du redan läst dessa?