Hoppa till innehåll

Nordiska påverkansprogrammet

Vill du lära dig mer om hur du kan vara med och påverka det nordiska samarbetet? Är du intresserad av ungas mentala hälsa, miljö och klimat eller fred och säkerhet? Fascineras du av den nordiska kulturen eller vad som pågår i Arktis? Om svaret är ja, då är det Nordiska påverkansprogrammet något för dig!

Vårens program syftar till att lyfta intressanta samhällsfrågor inom det nordiska samarbetet och att utbilda ungdomar i hur de kan vara med och påverka i regionen. Programmet består av en rad olika besök till nordiska institutioner i Helsingfors där diskussioner med experter och beslutsfattare kommer att föras. Som avslut på programmet kommer deltagare att ges möjligheten att vara med och skriva texter till en pamflett om sina erfarenheter, idéer som uppstått och diskussionerna som förts. Som deltagare i programmet kommer man även att få ett diplom som ett intyg för sitt engagemang och deltagande i programmet. Programmet är helt kostnadsfritt och är till för dig som är mellan 15 och 29 år.

Besöken kommer att arrangeras under våren i april och maj månad. Varje besök kommer att utforska olika samhällsintressanta teman inom en nordisk kontext. Nedan ser du vilka teman vi kommer att utforska samt vilka datum besöken kommer att äga rum:

  • Nordisk filmindustri – 6.4.2022
  • Fred och säkerhet – 13.4.2022
  • Ungas mentala hälsa i Norden – 4.5.2022
  • Arktiskt samarbete – 18.5.2022
  • Miljö, klimat och biodiversitet – 25.5.2022.


Du väljer fritt hur många av besöken du önskar delta i, men för att få ett intyg på ditt deltagande och engagemang krävs att du deltar på minst tre av besöken. Varje besök kommer att pågå i cirka två timmar och kommer att hållas på framförallt finska och engelska.

Låter detta som något för dig? Klart det gör! För att anmäla dig till programmet så klickar du här. Varje besök har ett begränsat antal deltagare så det gäller att vara ute i god tid. För att garantera att alla kommer att kunna delta på så många av besöken som möjligt ber vi dig att rangordna besöken i anmälningsformuläret. Utifrån önskemålen fördelar vi sedan deltagarna så att alla som har anmält sig ges en möjlighet att delta. Efter att anmälningen är stängd meddelar vi dig per mail vilka av besöken som du blivit tilldelad samt mer detaljerad information om varje besök. De som anmäler sig först kommer att bli prioriterade sina förstahandsval. Anmälan stänger den 1a april.

Har du några frågor om programmet? Skicka iväg ett mail till iiris.yli-junnila@pohjola-norden.fi. Vi ses i vår!

Dela på sociala medier:

Har du redan läst dessa?