Hoppa till innehåll

Mitt äventyr i Finland

Min tid som ESC-volontär på Pohjola-Nordens Ungdomsförbund och som projektassistent på Nordjobb Finland börjar lida mot sitt slut. Nu har jag befunnit mig i Helsingfors i sex månader och jag kan inte fatta vart tiden har tagit vägen. Jag har hunnit med många upplevelser, både jobb- och fritidsrelaterat, och jag tänkte dela med mig av ett par höjdpunkter.  

I början av min volontärperiod fick jag möjlighet att resa och uppleva andra delar av Finland, i samband med föreläsningar om Nordjobb på finska skolor. Resan till Uleåborg var spännande, eftersom jag aldrig tidigare hade varit så långt norrut. Via jobbet och privat har jag besökt följande ställen i Finland: Åbo, Borgå, Karis, Ekenäs, Fiskars, Kouvola, Uleåborg, Karleby och Sibbo. Även om jag har trivts i Helsingfors har det varit roligt att uppleva andra städer. Via ESC (European Solidarity Corps) har jag varit på två läger för andra volontärer, där jag förutom att uppleva andra delar av Finland, fick träffa många människor, varav en tjej har jag fortfarande kontakt med.  

Nu under sommaren har jag genomfört aktiviteter för nordjobbarna inom ramen för Nordjobb Finlands kultur- och fritidsprogram. Aktiviteterna kräver sin planering, men det har varit roligt att själv prova på nya saker tillsammans med nordjobbarna. Besöket på Fazers godisfabrik var en höjdpunkt, eftersom besökscentret var så interaktivt och det bästa var såklart att äta choklad och godis på slutet. Helsingfors Pride var också roligt (om man bortser från regnvädret), eftersom jag kunde jämföra ett Pridefirande i Finland med Pridefiranden i Sverige. Helsingfors Pride är det största Pridetåget som jag har gått i och vi var 100 000 personer som marscherade. Under den finska temakvällen provade jag karelska piroger för första gången och för mig var det faktiskt inget speciellt (ursäkta för impopulär åsikt). Min favoritaktivitet var bastun på Löyly, som också var den sista aktiviteten som jag anordnade för nordjobbarna. Vi badade bastu på finskt vis och åt middag på Löylys restaurang. Det var ett väldigt fint avslut.  

Jag har också upplevt många saker på egen hand och tillsammans med familj och vänner i Helsingfors. Jag har besökt flertalet museum, där favoriten är Ateneum. Man blir nästan bortskämd med alla vackra målningar och min favoritkonstnär är Helen Schjerfbeck. Min finlandssvenska vän har inspirerat mig att åka ut till Helsingfors öar, och jag har varit på utflykt till Sveaborg, Skanslandet, Rönnskär, Busholmen och Takvedaholmen. Under sommaren i Helsingfors har jag varit på många konserter och en finsk festival. Ett minne som jag länge kommer komma ihåg är en intim konsert med Markus Krunegård, en sverigefinsk sångare, på en bar i Sörnäs. Det bästa var när jag och mina kompisar kunde prata med honom och ta en bild tillsammans med honom.  

Mina kollegor på Pohjola-Nordens ungdomsförbund har hela tiden varit väldigt hjälpsamma och stöttande. Det har varit en härlig arbetsgemenskap. Jag har trivts så bra i Finland att jag denna höst kommer att studera vid Åbo Akademi i Åbo, och läsa magisterprogrammet i statsvetenskap. Jag har verkligen förälskat mig i Helsingfors och hoppas att jag kommer att trivas i Åbo också, vilket framtiden får utvisa. Något som i alla fall är helt säkert är att mina Finlandsäventyr bara har börjat. 

-Linnéa Sverker

Dela på sociala medier:

Har du redan läst dessa?