Hoppa till innehåll

Att stärka ungas mobilitet i Norden är en investering i det nordiska samarbetets framtid

Att stärka ungas rörlighet är ett viktigt steg mot ett mer sammanhållet, hållbart och inkluderande Norden. Varje ung människa ska ha möjlighet att flytta, arbeta och studera i de nordiska länderna, eftersom det främjar interkulturell förståelse, stärker språkkunskaperna och lägger grunden för ett livslångt samarbete mellan de nordiska länderna. Att investera i ungdomars rörlighet är framför allt en investering i framtiden. Att bygga upp en känsla av samarbete och samhörighet börjar med de unga – de är framtidens ledare, beslutsfattare och civilsamhällesaktörer, och deras erfarenheter från de andra nordiska länderna stärker vår gemensamma identitet och vårt engagemang för gemensamma värderingar som jämställdhet, demokrati och jämlikhet.

En viktig pelare i ungdomars mobilitet är programmet Nordjobb, som ger ungdomar möjlighet att arbeta och bo i ett annat nordiskt land. Programmet ger inte bara arbetslivserfarenhet, utan stärker också ungdomarnas språkkunskaper och kulturella förståelse, vilket lägger grunden för ett framgångsrikt samarbete mellan de nordiska länderna. Tack vare Nordjobb har tusentals unga fått värdefulla internationella erfarenheter som kommer att ha en långtgående inverkan på det nordiska samarbetets framtid. För att Nordjobb ska kunna fortsätta sin viktiga roll måste finansieringen tryggas och verksamhetsförutsättningarna stärkas. En stark finansieringsbas möjliggör en mångsidig utveckling av programmet, ett bredare deltagande och nya arbetsmöjligheter samt ökad interaktion med Norden. Nordjobb bör också öppnas för alla ungdomar som bor i de nordiska länderna och som har ett permanent eller tidsbegränsat studietillstånd. Genom att investera i Nordjobb satsar vi direkt på möjligheter för unga och i ett starkare och ett närmare Norden.

Förutom att stärka Nordjobb måste hinder för ungas rörlighet, såsom byråkrati, språkliga och ekonomiska utmaningar aktivt undanröjas. Detta kan åstadkommas genom att förenkla processerna för uppehållstillstånd, social trygghet och beskattning, samt genom att utöka språkutbildningen och erbjuda kulturellt utbyte och möjligheter att lära sig små nordiska språk. Alla ungdomar ska ha lika möjligheter till rörlighet, oavsett bakgrund. Detta kan till exempel uppnås genom att subventionera rese- och boendekostnader. Rörlighet får inte bara vara ett privilegium för vissa ungdomar, utan en möjlighet för alla ungdomar.

Unga är den starkaste kraften i Norden och den viktigaste resursen för framtiden. Genom att investera i deras möjligheter att röra sig och samarbeta investerar vi i ett starkare, mer enat och livskraftigt Norden i framtiden, där det nordiska samarbetet värderas och bedrivs tätt över samhällsgränserna.

Dela på sociala medier:

Har du redan läst dessa?