Hyppää sisältöön

Pohjolan puolustusyhteistyö uudelle tasolle – yhteispohjoismainen harjoitus osaksi jokaisen varusmiehen palvelusta

PNN:n kevätkokouksen julkilausuma 26.4.2021

Pohjoismaiseen maanpuolustukseen tarvitaan tiiviimpää yhteistyötä. Arktisen alueen ja Euroopan turvallisuustilanteet ovat murroksessa, ja näin ollen puolustusyhteistyön merkitys on kasvanut. Pohjoismaiden yhteinen puolustusyhteistyöhanke NORDEFCO pyrkii kehittämään ja vahvistamaan puolustusyhteistyötä, mutta tämä ei heijastu riittävästi puolustuspolitiikkaan eikä varusmiespalvelukseen.

Pohjola-Nordenin Nuorisoliitto esittää, että pohjoismaisten puolustusvoimien tulisi edistää yhteistyötä ja tulevaisuudessa yhtenäistää materiaali-investoinnit sekä erilaiset järjestelmät. Yhtenäistämisessä on huomioitava NATO-yhteensopivuus, jotta yhteistyö Tanskan ja Norjan kanssa onnistuisi.

“Yhdessä Pohjoismaat olisivat kokoaan suurempi toimija, ja tämän takia tiiviimpi yhteistyö olisi kannattavaa. Lisäksi yhteistyön lisääminen tutkimuksessa ja uusien innovaatioiden luomisessa olisi tärkeää”, arvioi liiton puheenjohtaja Maria Karjalainen

Konkreettisella tasolla pohjoismaisuus tulisi kytkeä myös osaksi maanpuolustusta jo varusmiesajasta lähtien. Pohjola-Nordenin Nuorisoliitto ehdottaa, että jokaisen varusmiesyksikön palvelukseen kuuluisi viikon mittainen yhteisharjoitus toisen Pohjoismaan puolustusvoimien kanssa. Nämä yhteisharjoitukset nitoisivat puolustusjärjestelmät toisiinsa, vahvistaisivat yhteispohjoismaista suorituskykyä sekä tukisivat koko Pohjolan maanpuolustustahtoa. Pohjoismaiset yhteisharjoitukset antaisivat myös henkilökohtaisen kokemuksen pohjoismaisesta yhteistyöstä ja vahvistaisivat pohjoismaista identiteettiä.

“NORDEFCO todistaa Pohjoismaiden yhteisestä tahtotilasta puolustusyhteistyössä, mutta tämä yhteistyö tulee tuoda vahvemmin käytäntöön. Monien varusmiesyksiköiden päätösharjoituksia pidetään tälläkin hetkellä jopa täysin toisella puolella Suomea. Täten matkojen suhteen ei olisi suurta eroa, vaikka harjoitus pidettäisiin saman matkan päässä toisessa Pohjoismaassa. Toisten ymmärtäminen on yhteistyön, turvallisuuden ja rauhan edellytys”, linjaa PNN:n puheenjohtaja Maria Karjalainen.

Lisätietoja
Maria Karjalainen
puheenjohtaja
maria.karjalainen@pohjola-norden.fi
045 113 6317

Jaa somessa:

Luitko jo nämä?