Hyppää sisältöön

Saamelaisten oikeuksia ei saa unohtaa kriisienkään aikana

Lauantaina 6. helmikuuta vietetään saamelaisten kansallispäivää. Kansallispäivän historiallisena taustana on vuonna 1917 Trondheimissa pidetty ensimmäinen pohjoismainen saamelaiskokous, joka aloitti valtakuntien rajat ylittävän yhteistyön saamelaisten välillä. Kokouksen huolena oli saamelaisten elinmahdollisuuksien säilyminen valtakunnan rajojen rajoittaessa saamelaisten perinteistä liikkumista ja saamelaisten maiden vähentyessä.

Vaikka reilun sadan vuoden aikana monet asiat ovat edistyneet, silti tänäkin päivänä saamelaiset joutuvat kamppailemaan omasta olemassaolostaan. Laajemminkin monet alkuperäiskansat ympäri arktista aluetta ja maailmaa ovat samassa tilanteessa. Alkuperäiskansojen oikeuksia uhkaavat erityisesti valtioiden piittaamattomuus alkuperäiskansojen itsemääräämisoikeudesta ja oikeudesta omaan kulttuuriin. Myös ilmastonmuutoksen eteneminen uhkaa alkuperäiskansojen elintapoja ja kulttuuria.

Pohjoismainen demokratia perustuu perusoikeuksien ja -vapauksien kunnioittamiseen, yhdenvertaisuuteen sekä mahdollisuuksien tasa-arvoon. Onkin siis tärkeää, että saamelaisten itsemääräämisoikeutta kunnioitetaan ja heidän oikeuksiensa toteutumiseen kiinnitetään erityistä huomiota päätöksenteossa. Tämä ei saa unohtua kriisienkään aikana, kuten nyt koronapandemian jyllätessä. Esimerkiksi saamelaisedustus pohjoismaisissa kriisivalmiusryhmissä olisi tapa vahvistaa sitä, että alkuperäiskansojen oikeudet otetaan huomioon.

YK:n alkuperäiskansojen oikeuksien julistuksen nojalla alkuperäiskansoilla on oikeus taloudellisten rakenteidensa ja instituutioidensa ylläpitoon, oman toimeentulon ja kehityksen muotojen turvaamiseen sekä perinteisen ja muun taloudellisen toiminnan harjoittamiseen. Ilmaston lämpeneminen mahdollistaa uusien elinkeinojen ja ansaintamahdollisuuksien syntymisen arktiselle alueelle. Suomen luodessa arktisen ulottuvuuden strategiaansa on otettava huomioon perinteisten elinkeinojen säilyminen ja saamelaisten kulttuuriset oikeudet alkuperäiskansana.

Saamelaisten kansallispäivän kunniaksi suosittelemme tutustumaan Eatnameamet – Hiljainen taistelumme -elokuvaan, joka on elokuvateattereissa 12.3.2021 alkaen, mikäli pandemiatilanne sen sallii.

Buori sámi álbmotbeaivvi! Pyeri säämi aalmugpeivi! Šiõǥǥ saaʹmi meersažpeiʹvv!

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Maria Karjalainen
maria.karjalainen@pohjola-norden.fi
045 113 6317

Jaa somessa:

Luitko jo nämä?