Hyppää sisältöön

PNN mukana kannanotossa: Suomen on valittava sovintomenettely

Pohjola-Nordenin Nuorisoliitto on mukana vaatimassa Suomea myöntämään riittämättömät toimet ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä.

Kanteen nostaneet syyttävät maiden riittämättömien ilmastotoimien rikkovan ihmisoikeuksia. Suomen ilmastotoimet eivät Suomen ilmastopaneelin ja -vuosikertomuksen mukaan riitä saavuttamaan Pariisin ilmastosopimuksen 1,5 asteen tavoitetta eivätkä Suomen hallituksen tavoitetta hiilineutraaliudesta vuoteen 2035 mennessä. Syyllisyyden kieltäminen olisi siis epärehellistä. Myöntämällä syyllisyytensä Suomi ryhtyy sovintomenettelyyn tai julistautuu yksipuolisesti syylliseksi. Nämä vaihtoehdot tarkoittaisivat, että lupaamme tarkastella osuuttamme ilmastokriisin vastaisessa työssä ja sitoutua riittäviin päästövähennyksiin.

PNN näkee, että Pohjoismaiden tulee olla edelläkävijöitä ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa ja edistää ilmastotoimia myös kansainvälisillä areenoilla. Siispä myöntämällä oman syyllisyytensä ilmastonmuutoksen seurauksiin ja tekemällä tarvittavat muutokset, näytämme esimerkkiä niin ilmastopolitiikassa kuin ihmisoikeuksien edistämisessä.

Ilmastonmuutos on tämän vuosikymmenen suurin globaali ongelma, joka uhkaa ympäristön lisäksi tulevien sukupolvien perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista. Koska tapaus on ensimmäinen laatuaan, olisi Suomen syyllisyyden myöntäminen vahvistamassa sitä, että asia otettaisiin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa käsittelyyn. Tämä osaltaan olisi tärkeää, koska ilmastonmuutos tulee luultavasti aiheuttamaan yhä enemmän ihmisoikeusloukkauksia ja tarvitaan oikeuskäytäntöä siitä, mikä on valtioiden vastuu siinä. Pohjoismaat ovat kansainvälisesti näyttäneet mallia ihmisoikeuksien edistäjinä. Tämän linjan tulee jatkua myös tulevaisuudessa.

Kannanoton on allekirjoittanut 45 kansalaisjärjestöä ja -vaikuttajaa innoittajinaan Nuoret ilmastodelegaatit, Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry, Ilmastotsempparit ja Plan International Suomi.

Lue koko kannanotto täältä.

Lisätietoja
Maria Karjalainen
puheenjohtaja
maria.karjalainen@pohjola-norden.fi
045 113 6317

Jaa somessa:

Luitko jo nämä?