Kannanotto 27.4.2019
Alhainen syntyvyys, heikkenevä huoltosuhde ja osaajapula ovat olleet viime aikoina tapetilla. Ratkaisuksi on väläytelty työperäistä maahanmuuttoa, joka on kieltämättä ajatuksena kaunis ja toimiva, mutta yksilön kannalta yhä 2000-luvulla vaivalloinen ratkaisu. Työvoiman liikkumista hankaloittavia rajaesteitä esiintyy jopa Pohjoismaiden välillä, vaikka kuljemme eturintamassa niiden purkamisessa.
Monella Pohjolaan töiden perässä muuttavalla on korkeakoulututkinto, mutta sen tunnustaminen vaatii valtavasti paperitöitä ja soveltuvuustestejä. On toki asianmukaista, että esimerkiksi muualta tulevat lääkärit todentavat ammattipätevyytensä, mutta etenkin Pohjoismaissa koulutus on hyvin tasalaatuista ja tutkinnot sisällöiltään yhteneviä. Pohjoismaiden Neuvosto on jo hyväksynyt päätöksen tutkintojen hyväksymisestä, mutta olisi tärkeää implementoida päätöstä myös käytännössä. Siksi olisikin perusteltua, että yhdessä maassa suoritettu tutkinto olisi automaattisesti pätevä koko Pohjolassa ilman viikkojen paperisotaa.
Toinen merkittävä rajaeste työelämän kannalta on kielitaito. Kaikilla aloilla suomen tai ruotsin kielen osaaminen ei ole välttämätöntä, ja niiden osalta kielitaitovaatimuksia tulisi keventää työuran alussa. Kielitaito myös karttuu tosielämän tilanteissa tehokkaammin kuin kielikursseilla, minkä lisäksi motivaatio oppimiseen on suurempi. Kielenosaamisen huomioiminen ja palkitseminen työssä palkkalisäyksen muodossa olisi linjassa yhä tärkeämmän työssäoppimisen ja elinikäisen oppimisen motivoinnissa. Olemme huolissamme, että ilman mitään kannustinta korkea kynnys käyttää kieltä johtaa siihen, että yhteisenä kielenä käytetään englantia ruotsin sijasta.
“Elämme kansainvälisessä maailmassa, jossa muuttamisen ja työnteon esteet on tunnistettava ja etenkin Pohjoismaiden välillä liikkumista helpotettava. Jos joku haluaa tulla Suomeen työskentelemään, ei meillä ole varaa estää sitä turhalla byrokratialla tai liian tiukoilla kielivaatimuksilla, elleivät ne todella ole perusteltuja”, sanoo Pohjola-Nordenin Nuorisoliiton puheenjohtaja Veera Hellman.
Tutkintojen tunnustamiseen tarvitaan nyt ennennäkemätöntä yhteistyötä opetusministereiltä Pohjoismaissa. Virkamiesvaihtoa Pohjoismaiden ministeriöiden ja viranomaisten välillä tulee lisätä, jotta tutkintojen tunnustamista voisi kehittää yhteisesti. PNN vaatii myös Pohjoismaiden Neuvostolta toimia kielivaatimusten ja työssäoppimisen kehittämiseen kansainvälistyvän työelämän tarpeita vastaaviksi.
Yhteystiedot:
Veera Hellman, puheenjohtaja
0503858229
Lena Höglund, pääsihteeri
0447335781