Ensi keväänä Suomessa käydään eduskuntavaalit, jotka vaikuttavat myös suoraan siihen, ketkä kuuluvat Pohjoismaiden Neuvoston Suomen valtuuskuntaan. Lisäksi Pohjoismaiden ministerineuvostossa tulee muutoksia uusien ministerien myötä. Eduskuntavaalien voidaan siis sanoa olevan samalla myös pohjoismaiset vaalit.
Ulkopoliittisen tilanteen muuttuminen Euroopassa on vaikuttanut merkittävästi Pohjoismaihin ja niiden väliseen yhteistyöhön. Kaikkien Pohjoismaiden liittyessä samaan puolustusliittoon, on ulko- ja turvallisuuskysymykset nousseet vahvasti pöydälle pohjoismaisessa yhteistyössä. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan ohella yhteistyötä on viime aikoina tiivistetty muillakin aloilla. Muutosten myötä Helsingin sopimuksen eli pohjoismaisen yhteistyön perussopimuksen uudistaminen on myös noussut keskusteluun.
Helsingin sopimuksen uudistaminen avaisi mahdollisuuden vahvistaa ja laajentaa pohjoismaista yhteistyötä. Tähän mennessä Pohjoismaiden neuvosto on voinut antaa suosituksia Pohjoismaiden ministerineuvostolle ja hallituksille, mutta yhteistyötä tulisi monipuolistaa ja viime vuosien kokemusten pohjalta tulisi luoda sitovia käytäntöjä esimerkiksi kommunikaation ja yhteistyön osalta yllättävien kriisien aikana. Nykyiset ja tulevat haasteet vaativat yhteistyötä rajojen yli ja Pohjoismaiden tulee yhdessä olla tekemässä suurempaa vaikutusta globaalisti ratkaisujen löytämiseksi.
Suomen tulee ottaa aktiivinen rooli pohjoismaisen yhteistyön vahvistamisessa ja Helsingin sopimuksen uudistamisessa. Tulevissa eduskuntavaaleissa pohjoismaista yhteistyötä ei saa unohtaa, vaan se tulee nostaa vahvasti keskusteluun.