10.06.2016 16:48

”Minun eka Café Norden oli hämmentävä kokemus, koska tuona viikonloppuna löysin itseni puistosta syömästä mämmiä ja maistelemasta snapseja. Myös eräänä iltana leivoin kakkuja 40-vuotiaan miehen kotona tämän äidin kanssa. Ja toisena iltana käveltiin ympäri Köpistä ja koitettiin löytää saunaa. Olin tohon aikaan 17-vuotias. Tapahtumahetkellä oli tosi kivaa, mutta nyt jälkeenpäin kun muistelee, niin kuulostaahan toi kaikki aika randomilta! Mut kuten sanoin, niin oli oikeesti tosi hauskaa, yks mun lempireissuista ikinä”, sanoo Ella Wallin.

Ella Wallin ja Piia Suomalainen ovat osa työryhmää, joka järjestää Café Norden -tapahtumaa ensi syksylle. Vaasalainen Ella opiskelee Vaasan yliopistolla, mutta viettää kesät Ahvenanmaalla töiden parissa. Piia opiskelee puolestaan Helsingin yliopistossa pohjoismaisia kieliä neljättä vuotta. Molemmat kuuluvat Pohjola-Nordenin Nuorisoliiton paikallisosastoihin kotikaupungeissaan.

Koko työryhmään kuuluu yhdeksän PNN:n aktiivia. Jokaiselle on jaettu omia tehtäviä ja vastuualueita. Tapahtuman järjestäminen vaatii paljon luovuutta ja ideointia valitun teeman sisällä. Työhön kuuluu esimerkiksi selvittää, pääseekö jonnekin kiinnostavaan paikkaan vierailulle. Café Norden järjestetään 30.9.-2.10.2016 Helsingissä.

Myös Piialla on kokemusta Café Nordenista: ”Olen ollut Café Nordenissa 2013 Kööpenhaminassa ja 2014 Lillehammerissa. Parasta on molemmilla kerroilla ollut mahtava yhteisöllisyyden tunne, joka tapahtuman aikana syntyy. Mukana on molemmilla kerroilla ollut ihania ja persoonallisia tyyppejä, joiden kohtaamisista syntyy parhaat muistot. Kielten opiskelijana olen myös nauttinut siitä, että kaikkia pohjoismaisia kieliä pääsee hyödyntämään.”

Tarkalleen ottaen Café Norden on vuosittainen kulttuuritapahtuma ja nuorten pohjoismaalaisten kohtaamispaikka. Tapahtuma on järjestetty vuodesta 1992 saakka pohjoismaisten nuorisojärjestöjen yhteistyönä. Teemaksi tälle vuodelle on valittu kahvi ja kahvikulttuuri. Tapahtumaan voivat osallistua kaikki, jotka ovat PNN:n jäseniä ja haluavat syventää käsitystään pohjoismaalaisuudesta hauskan tapahtuman muodossa.

”Café Norden on erityinen tapahtuma, koska siinä tapaa muita pohjoismaisia nuoria ja pääsee luomaan kontakteja sekä harjoittelemaan eri kieliä käytännössä. Etenkin suomalaisena vieraita kieliä on melkein pakko käyttää, jotta pääsee skandinaavien juttuihin mukaan. Tapahtuma kokoaa myös yhteen eri alojen ihmisiä, joihin ei muuten pääsisi ehkä tutustumaan. Läheskään kaikki eivät ole esimerkiksi kielten opiskelijoita. On oikislaisia, valtiotieteilijöitä, opettajia ja oikeastaan kaikkien alojen tyyppejä mukana, ja muitakin kuin yliopistolaisia. Samanlaisia joka vuosi järjestettäviä tapahtumia ei juuri ole muita”, Piia sanoo.

Ella on samoilla linjoilla, ja jatkaa: ”Café Norden on myös siksi erityinen, koska siihen osaa osallistua jäseniä kaikista pohjoismaista, minkä takia tapahtumassa vallitsee tosi kiva ilmapiiri ja kaikki ovat halukkaita tutustumaan kaikkien kanssa.”

Työryhmä järjestää myös kilpailun, johon osallistuneiden kesken arvotaan ilmainen lippu Helsingin Café Nordeniin! Olet mukana kilpailussa, jos jaat Instagramissa kahviaiheisen kuvan ja lisää siihen hashtagin #fikaihelsinki. Kuvan täytyy olla uusi. Muista myös merkitä kuva julkiseksi, jotta järjestäjät näkevät kuvasi.

Nähdään Café Nordenissa!

Teksti: Anni Savolainen

Kuva: Pexels