Kuulutko niihin, jotka kokeilevat mielellään kaikenlaista uutta, ja haluavat yhdistää kokeilunhalunsa uuden oppimiseen? Joskus oman rakkaan oppiaineen termit ja teoriat alkavat pyöriä ainakin omassa päässäni liiallisella vauhdilla, ja kaipaan vaihtelua. Ehkä sinua kiehtoo ajatus haastaa itsesi vierailla aiheilla uusista kielistä ja kulttuureista matematiikkaan ja ohjelmointiin. Nautitko myös mahdollisuuksista käyttää ja kehittää kielitaitoasi?
Kaikkia näitä voi korkeakouluopiskelijana kokeilla monella eri tavalla – aina sivuaineopinnoista opiskelijavaihtoon. Yksi mahdollisuus on suorittaa kursseja etäopintoina toisissa pohjoismaisissa yliopistoissa. Etenkin ruotsalaiset korkeakoulut tarjoavat paljon mahdollisuuksia yksittäisten kurssien suorittamiseen etäopintoina jopa ilman ainoatakaan pakollista läsnäolokertaa. Kaikki korkeakoulujen tarjoamat opinnot, joihin voi hakea yksittäisille kursseille (fristående kurser), löytyvät Universitets- och högskolerådetin pitämästä antagning.se –portaalista, mitä kautta kursseille myös ilmoittaudutaan.
Monille kursseille valitaan osallistujat yksistään aiemman koulutuksesta (esimerkiksi ylioppilastutkinto tai muu toisen asteen päättötutkinto) saatujen pisteiden perusteella, eikä ennakkotietoja aiheesta vaadita. Tutkintoasiakirjojen toimittaminenkaan ei ole suuren vaivan takana, koska suomalaiset tutkintotodistukset voi useimmiten ladata skannattuina suoraan palveluun, eikä hakemuksia ja dokumentteja tarvitse lähetellä useaan otteeseen eri korkeakouluille. Koska järjestelmä on yhteishakutyyppinen, voi samalla hakea useille eri kursseille aivan eri aiheista. Kursseja voi suorittaa pääosin ruotsiksi ja englanniksi. Ja toisin kuin esimerkiksi avoimen yliopiston kurssit, ovat ruotsalaisissa korkeakouluissa tarjotut kurssit ETA-maiden kansalaisille maksuttomia sekä tavallisten lukukausien että kesälukukauden aikana. Suomalaiselle opiskelijalle järjestelmä on myös helposti omaksuttava, sillä opintopistejärjestelmä vastaa kotimaisissa korkeakouluissa käytössä olevaa.
Mitä ruotsalaisessa korkeakouluissa sitten voi opiskella etänä? Valitsin portaalin hakukoneekseni halutuksi lukukaudeksi kevään 2017 ja päätin hakea ainoastaan sellaisia kursseja, jotka eivät vaadi lainkaan lähiopintoja. Kaikkiaan tarjolla olevia kursseja löytyi yli 600. Uppsalan yliopisto tarjoaa esimerkiksi kurssia 2-D animaatiosta. Kurssin aikana opiskellaan muun muassa animaatioprojektin suunnittelua ja tuotetaan oma lyhyt animaatiofilmi. Kirjallisuudesta kiinnostuneille tarjolla on puolestaan esimerkiksi johdatus aramealaiseen ja syyrialaiseen kirjallisuuteen. Tukholman yliopiston kursseilla puolestaan voi syventyä lasten- ja nuortenkirjallisuuteen, tietojenkäsittelytieteeseen, didaktiikkaan tai selkärankaisiin. Uumajan yliopiston tarjottimeen kuuluvat muiden muassa englannin kielen akateeminen kirjoittaminen, kurssi demokratiasta, ihmisoikeuksista ja kestävästä kehityksestä, webdesignin alkeet ja liiketalous. Halmstadin korkeakoulussa puolestaan voi oppia kansanterveydestä, kaukolämmöstä, sukupuolen merkityksestä demokratiassa ja mediassa tai sosiaalipsykologian perusteista, kun taas Kristiansandin korkeakoulu perehdyttää innokkaita luovan matemaattisen ongelmanratkaisun saloihin… Erilaisten kurssien lista on lähes loputon, ja aiheet niin vaihtelevia, että jokaiselle löytyy varmasti jotakin. Määrällisesti eniten kursseja on tarjolla tietotekniikka-alan piirissä, mutta muistakaan ei todellakaan ole pulaa.
Yksittäisille kursseille haetaan Ruotsissa samaan aikaan kuin tutkinto-opintoihinkin. Vuosittain on kolme hakuaikaa syksyn, kevään ja kesän opintoihin, ja monille kursseille järjestetään lisäksi vapaista paikoista rästihaut, joissa paikkansa kurssilla voi napata vielä myöhään liikkeellä ollutkin.
Monille kursseille osallistuaksesi tarvitset vain nettiyhteyden, sillä kursseilla käytetään sähköistä oppimisalustaa ja oppimateriaalit ovat saatavilla sähköisesti. Hakuaika kevään 2017 opintoihin alkaa 15. syyskuuta. Ei kun valitsemaan, och vi ses i Norden!
Teksti ja kuva: Riina Nikander, PNN:n hallituksen ja Helsingin Opiskelijoiden Pohjola-Nordenin hallituksen jäsen