Pohjola-Nordenin Nuorisoliiton syyskokouksessa 29.11.2023 hyväksyttiin liiton uusi tavoiteohjelma vuosille 2024–2027. Tavoiteohjelma tuo esiin nuorten näkemyksiä Pohjoismaisen yhteistyön kehittämisestä ja toimii lähtökohtana liiton tekemälle pohjoismaiselle edunvalvonta- ja vaikuttamistyölle. Tavoiteohjelman avulla tulemme edistämään kestävää kehitystä, kulttuurien välistä ymmärrystä ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Ennen kaikkea tavoiteohjelman kirjausten avulla rakennamme maailman toimivinta Pohjolaa, joka on alueena vahvasti integroitunut ja yhteistyö maiden välillä on mutkatonta.
Jotta Pohjola voisi tulevaisuudessa olla maailman toimivin alue, jossa maiden väliset rajat luovat vain mahdollisuuksia esteiden ja aitojen sijaan, tarvitaan vahvaa yhteistyötä ja rohkeita päämääriä. Kannustimia rajat ylittävään työntekoon ja koulutuksen hankkimiseen tulee lisätä ja hallinnollisia kompastuskiviä on purettava Pohjoismaiden väliltä. Pohjolan yhteisellä opintotukijärjestelmällä ja verokortilla olemme askeleen lähempänä tavoitteitamme, jossa hallinnolliset esteet eivät vaikuta negatiivisesti yhdenkään nuoren haaveisiin koulutuksesta tai työelämästä toisessa Pohjoismaassa. Pohjoismaiden yhteinen verojärjestelmä, väestörekisterijärjestelmä ja sähköinen tunnistautuminen ovat tavoitteita, joita haluamme Pohjola-Nordenin Nuorisoliitossa edistää.
Jos emme ymmärrä toisiamme kielimuurien tai kulttuurierojen vuoksi, on turha haaveilla kukoistavasta yhteistyöstä tai integroituneesta yhteisöstä. Kouluissa tulee vahvistaa skandinaavisten kielten opetusta ja kulttuurien tuntemusta. Samalla meidän tulee luoda yhdenmukaiset osaamisen kriteerit ja standardisoidut koulutusohjelmat kaikkiin Pohjoismaihin, jotta näyttäydymme tulevaisuudessakin osaamisen kehtona.
Erilaiset uhkakuvat ja kriisit ympäröivät koko maailmaa, eikä Pohjola ole näiltä uhilta suojassa. Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden myötä asemamme toki muuttuu isossa turvallisuuspoliittisessa kuvassa, mutta Pohjoismaiden tulee myös yhdessä varautua kriiseihin vahvistaen yhteistyötä kriisienhallinnassa ja niiden ennaltaehkäisyssä.
Myös päihdepolitiikkaa Pohjoismaissa tulee yhdenmukaistaa ja esimerkiksi tupakkatuotteita vastaavien tuotteiden, kuten nuuskan ja purutupakan, myynti kaikkialla Pohjoismaissa tulee vapauttaa ja tuotteiden pääsy markkinoille mahdollistaa. Samalla nuorten kasvaviin huumeongelmiin tulee vastata huumeiden käyttöhuoneita perustamalla, jotta jokainen nuori saadaan irti mahdollisesta huumeriippuvaisuudesta ja voimme ehkäistä huumeongelmia yhteiskunnassamme.