Hoppa till innehåll

Nordens dag 2022

Onsdagen 23.3. firar vi nordiska samarbetets, eller Nordens, dag!

Den 23e mars 1962 skrev Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige under en samarbetsöverenskommelse i Helsingfors. Syftet med Helsingforsavtalet var att fördjupa samarbetet mellan de nordiska länderna på olika områden. Överenskommelsen är en av de viktigaste avtalen i nordiska samarbetet och iår fyller det 60 år.

Vi kommer att uppmärksamma Nordens dag på våra sociala medier där vi bland annat kommer att ordna en tävling. Dessutom kommer vi publicera en intervju om gränshinder och ungas mobilitet i Norden – intervjun kommer du att kunna ta del av på vår Youtube-kanal.

Du kan hänga med på Nordens dag på många olika sätt! Här längre ner hittar du en lista på saker som är på kommande under dagen som anordnas av olika nordiska organisationer – vissa av dem kommer att ske online och vissa kommer att ske fysiskt.

  • På Nordens dag lanserar Nordregio rapporten “State of the Nordic Region 2022” som ges ut av Nordiska ministerrådet. Totalt sker 5 olika launchevent, ett från varje nordiskt land. Du kan följa lanseringen här eller delta i Finlands session som arrangeras kl. 13.00-13.45 här.
  • Våra lokalavdelningar firar också Nordens dag genom olika evenemang.  I Tammerfors ordnar TAPNU Babbelklubben kl 17 vid Tammerfors Universitet (Pinni B1029-30) och I Helsingfors ordnar HOPN ett besök och spelkväll på Nordiska kulturkontakt (Kaisaniemenkatu 9) kl. 16.30.
  • Klockan 19 så anordnar FNUF ett digitalt evenemang där de bland annat håller i en frågesport med ett pris till vinnaren! Här hittar du evenemanget. 
  • Info Pohjola håller i en Facebook-live “Closed borders and cross-border labour” kl. 11. Du kan delta i evenemanget här.
  • Pohjola-Norden anordnar ett Nordens dag seminarium kl. 14-16.30. Mer information hittar du här.

Psst… I år firar Nordiska rådet 70-årsjubileum! Om du inte känner till Nordiska rådet, så kan du läsa mer om det här. 

Dela på sociala medier:

Har du redan läst dessa?