11.04.2014 08:46

STÄLLNINGSTAGANDE
11.4.2014

Pohjola-Nordens Ungdomsförbunds (PNU) vårmöte i Helsingfors föreslår att studentrabatterna på kollektivtrafiken enhetliggörs i de nordiska länderna. I dag finns det flera olika rabattsystem och ofta begränsas studeranderabatten till endast landets egna studerande.

– Studerande som i Finland är berättigade till studentrabatter inom kollektivtrafiken behöver inte åka längre än till Stockholm, förrän de stöter på detta problem. Studerande från andra nordiska länder är likaså tvungna att betala hela priset när de reser med kollektivtrafik i Finland, påminner PNU:s ordförande Kai Alajoki.

Kollektivtrafik är ett förmånligt och miljövänligt sätt att ta sig från det ena stället till det andra och bekanta sig med den lokala kulturen. Många ungdomar kommer för första gången i kontakt med de övriga nordiska länderna just under studietiden och knyter kontakter som är till nytta för alla nordiska länder över riksgränserna. Ett förenklat och enhetligt rabattsystem i Norden skulle befrämja studerandes rörlighet och uppmuntra dem att använda kollektivtrafik i alla nordiska länder. Det internationella studentkortet (ISIC) har visserligen gjort det lättare för studerande att röra sig utomlands, men det berättigar ändå inte till studentrabatt på tågresor exempelvis i Finland.

– Vi föreslår att det trycks en gemensam logo på alla heltidsstuderandes studiekort, som berättigar till studeranderabatt i alla nordiska länder. Den offentliga makten måste se till att studerandena kan resa till reducerat pris även om det är ett privatföretag som sköter trafikeringen, betonar Kai Alajoki.

PNU vädjar till Medborgar- och konsumentutskottet i Nordiska rådet och önskar att en utredning för att avskaffa detta konkreta ekonomiska hinder som berör ungdomar påbörjas så fort som möjligt.

Tilläggsuppgifter:
Kai Alajoki, ordförande (tfn 040 775 8143, pnuordforande@pohjola-norden.fi)
Laura Mynttinen, generalsekreterare (tfn 044 733 5781, pnugeneralsekreterare@pohjola-norden.fi)

Kommentoi ››

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *