Hyppää sisältöön

PNN:n kevätkokous: Pohjoismainen yhteistyö ei saa keskeytyä kriiseissä

Pohjoismaiset yhteistyöministerit asettivat viime vuoden elokuussa tavoitteekseen tehdä Pohjoismaista maailman kestävimmän ja integroituneimman alueen vuoteen 2030 mennessä. Riskinä on nyt, että yli 60 vuoden aikana tehty yhteistyö menettää kasvonsa tai pahimmillaan merkityksensä kansalaisille. Hallitusten olisi nyt kriisin alla pitänyt tehdä paljon enemmän yhteisiä linjauksia. Sen olisivat integroituneen hyvinvointiyhteiskuntamme yhteiset piirteet ja korkea taso mahdollistaneet. Kriisitilanne velvoittaa Pohjola-Nordenin Nuorisoliiton mielestä entistä tiheämpään ja vahvempaan yhteistyöhön – ei yhteistyön vähentämiseen.

”Erityisesti raja-alueiden jokapäiväiselle toimintakyvylle on tärkeää löytää Pohjoismaiden välisiä kompromisseja. Raja-alueiden yhteisöt ovat vuosien perään kehittäneet dynaamisia keinoja käyttää resursseja, kuten osaavaa työvoimaa ja hyviä palveluja ja tuotteita, jotka liikkuvat maiden välillä. Nyt mahdollisuudet käyttää näitä resursseja raja-alueilla ovat olleet ennalta-arvaamattomia. Tämä voidaan välttää maiden välisellä kommunikaatiolla ja yhteistoiminnalla,” toteaa Nuorisoliiton puheenjohtaja Maria Karjalainen.

Pohjola-Nordenin Nuorisoliitto ymmärtää ja kunnioittaa tarvetta vähentää COVID19-tartuntariskiä, mutta on pettynyt siihen kuvaan, minkä tämä kriisi on antanut pohjoismaisesta yhteistyöstä. Nyt vaikuttaa siltä, että yhteistyöhön ei voi luottaa silloin, kun sitä kipeimmin tarvittaisiin. Hallitukset eivät ole koordinoineet kriisinhoitoa keskenään niin, että Pohjoismailla olisi yhtenäinen linja kriisinhoidossa ja kriisistä palaamisessa. Koetusta oppiminen ja tulevaisuuden yhteistyöprosessien parantaminen ovat pohjoismaiselle yhteistyölle uskottavuuskysymyksiä, erityisesti niille henkilöille, jotka asuvat raja-alueilla ja joille pohjoismainen yhteistyö on jokapäiväistä.

”Kriisi on osoittanut, että pohjoismaisella yhteistyöllä on paljon kehitettävää, jotta Pohjola voi olla integroitunein alue maailmassa. Ellemme me pysty tällaiseen integraatioon, kuka sitten?” kysyy Karjalainen.

Lisätietoja:

Maria Karjalainen, puheenjohtaja
045 113 6317

Jaa somessa:

Luitko jo nämä?