Hyppää sisältöön

Black Lives Matter

Pohjola-Nordenin Nuorisoliitto osoittaa tukensa Yhdysvaltojen #BlackLivesMatter liikkeelle sekä rasismin ja poliisiväkivallan vastaisille protesteille! Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat tämän yhteisön keskeisiä arvoja ja nyt on myös aika pohtia rasismin olemassaoloa Suomessa ja Pohjoismaissa.

Rakenteellinen rasismi on monille arkipäivää myös Suomessa. Se ilmenee vähemmistöihin kohdistuvana eriarvoisuutena niin terveydenhuollossa, työmarkkinoilla kuin koulutuksessakin.

Euroopan rasismin ja suvaitsemattomuuden vastainen komissio (European Commission against Racism and Intolerance, ECRI) esitti vuonna 2019 Suomelle 20 suositusta rasismin ja suvaitsemattomuuden torjumiseksi. ECRI peräänkuuluttaa muun muassa tasa-arvovaltuutetun resurssien lisäämistä ja yhdenvertaisuusvaltuutetun toimivallan laajentamista. Viharikosten ja vihapuheiden ratkaisemiseksi on luotava kattava strategia, resurssit romanipoliittiselle ohjelmalle on turvattava ja saamelaiskulttuurin tuntemusta on lisättävä yhteiskunnassa. Sen lisäksi ECRI suosittelee poliisista ja syyttäjäviranomaisista riippumattoman elimen tutkimaan väitettyjä rotusyrjintä- ja poliisin väärinkäytöstapauksia Suomessa. Seuraamalla ECRIn suosituksia viranomaiset turvaavat kaikkien ihmisten oikeuden yhdenvertaiseen ja oikeudenmukaiseen kohteluun.

Pohjola-Nordenin Nuorisoliitto kannustaa kaikkia tukemaan Black Lives Matter -liikettä omalla tavallaan irtisanoutumalla rasismista arkisissa tilanteissa ja ilmiantamalla rasistisia ääniä internetissä. Suomi on Euroopan Perusoikeusviraston (FRA) vuoden 2018 selvityksen mukaan yksi niistä Euroopan maista, joissa mustaa väestöä syrjitään eniten. Tätä asemaa on aktiivisesti pyrittävä muuttamaan. Vastuu muutoksesta kuuluu julkisen vallan lisäksi myös yksityishenkilöille. Ihmisoikeusliiton sivuilta voit lukea miten puuttua häirintään omassa elämässäsi tai järjestössäsi.

Nuorisoliitto peräänkuuluttaa Yhdysvaltojen mustiin kohdistuvan rasistisen poliisiväkivallan tuomitsemista kansainvälisellä tasolla. Rasismilla ja fasismilla ei ole paikkaa ihmisoikeuksia kunnioittavassa ja demokraattisessa maailmassa ja rasismin vastainen työ rauhallisen ratkaisun eteen on tärkeää. Nuorisoliittomme uskoo oikeudenmukaiseen, yhdenvertaiseen ja kaikille avoimeen Suomeen, Pohjolaan ja maailmaan.

Jaa somessa:

Luitko jo nämä?