Energia ja sen toimiva jakelu on koko Pohjolan hyvinvoinnin, mutta myös eripuran salaisuus. Energia vetää Pohjolaa moneen suuntaan ja teeman ympärillä pyörivä yhteistyö on yrityksistä huolimatta vielä verrattain laimeaa. Suomi tuo joka vuosi yli kaksi kolmasosaa käyttämästään energiasta ulkomailta, mikä selittää pitkälti Suomen heikentynyttä vaihtotasetta. Ehdottomasti suurin tuontimaa on Venäjä.
Islannissa on suuria suunnitelmia ja rohkeutta uskoa uusiutuviin energioihin. Toisaalta maassa ei ole montaa asiaa, jotka olisivat johtaneet yhtä tulikivenkatkuisiin riitoihin kuin energiakysymykset. Sama tilanne on Norjassa, jossa energian ja ympäristön vuoropuhelu asettaa ihmisiä tukkanuottasille keskenään. Tanskalaispoliitikot ovat puoluekannastaan riippumatta yksimielisiä siitä, että maan on pyrittävä määrätietoisesti eroon saastuttavasta hiili-, kaasu- ja öljyriippuvuudestaan samalla kun meillä jumitetaan samassa tilanteessa öljyn hinnasta riippumatta. Missä on meidän uskomme Pohjolan uusiutuvan energian tulevaisuuteen ja kellä rohkeus sanoa se ääneen?
Suomi on myötäillyt liian pitkään muiden varovaisia uria, vaikka maastamme löytyisi valtava potentiaalia energiaremontin käynnistämiseen. Kysynpä vain, ketä ei kiinnosta energia- tai ilmastopolitiikka? Tarvitsemme remontin, joka uskoo energiantuotannon hajauttamiseen ja uusiutuvan energian kasvavaan kysyntään. Energiantuotantoa tukemalla tuomme uusia työpaikkoja ja siirrämme Suomen energiankulutusta omavaraisempaan suuntaan. Energiantuotannon tukemiseksi tarvitsemme alan koulutusta ja osaamista, jatkuvaa tuotekehitystä ja intohimoista kehittämistyötä. Suomesta on tehtävä uusiutuvan energian, bioenergian ja energiateknologian mallimaa. On herättävä tekemään politiikkaa, joka tukee uusiutuvien energioiden käyttöä elämän joka saralla ja joka vempaimessa.
Kaupoissa on alennusmyynnit, jolloin tuotteet revitään käsistä ja hajoavat tehokkaasti kotitalouksiin. Yhtälailla esimerkiksi valtion rautatie myy junalippuja alennettuun hintaan kasvattaakseen tyytyväisten käyttäjien määrää. Olisiko meillä aika järjestää energiaremontin alennusmyynnit. Nuoret pystyvät asennemuutokseen valtaväestöä nopeammin. Lupaan olla vierastamatta sähköautoa heti kun sellaisen pihaani saan ja haluan tuulimyllyn sinunkin pihallesi.
Uusiutuviin energiamuotoihin on siirryttävä pitkäjänteisesti, mutta kunnianhimoisesti. Tavoitteenani on, että Suomi siirtyy käyttämään ainoastaan uusiutuvaa energiaa vuoteen 2050 mennessä. Sähkön- ja lämmöntuotannossa täysin uusiutuvalla energialla toimivaan järjestelmään voidaan siirtyä jo vuoteen 2035 mennessä. Seuraava suuri tilaisuutemme ilmoittaa energiaremontistamme on Pariisin ilmastoneuvotteluiden aikaan 2015. On aika astua pois auringonlaskun takaa ja nostaa hattua puhtaalle ympäristölle, uusille työpaikoille ja kestävämmälle tulevaisuudelle.
Teksti: Hilkka Kemppi
Pohjola-Nordenin Nuorisoliitto, hallituksen jäsen
Kuva: Iiro Rautiainen Photography