Hyppää sisältöön

Oman yhdistyksen perustaminen on hyvä tapa toteuttaa itseään ja vaikuttaa

Ei tarvitse päästä huippuvirkaan tai kirjoittaa paljastuskirjaa Donald Trumpin Valkoisesta talosta, muuttaakseen hieman maailmaa tai luodakseen uutta.

Nämä tavoitteet voi saavuttaa myös perustamalla yhdistyksen.

Vuonna 2016 ryhmä suomalaisia, ruotsalaisia, tanskalaisia ja norjalaisia media-alan nuorisojärjestöissä toimivia journalisteja totesi, ettei Pohjoismaista kiinnostuneille nuorille journalisteille ole olemassa omaa luontevaa pohjoismaisen yhteistyön kanavaa.

Globalisoituva ja epävarmemmaksi muuttuva maailma tuo lähinaapurit entistä lähemmäksi, jolloin yhteistyökumppaneita, ratkaisuja ja turvaa haetaan useammin pohjolasta kuin Atlantin takaa. Tämän vuoksi toimittajienkin on hyvä tuntea muita Pohjoismaita ja kasvattaa pohjoismaisia verkostoja. Kaiken lisäksi pohjoismaalaiset ovat toisilleen hyviä yhteistyökumppaneita, koska meillä on samankaltainen tapa tehdä työtä ja kulttuuriset erot ovat pieniä.

Tästä huolimatta kaikissa Pohjoismaissa tunnutaan seuraavan vain Ruotsia. Yhteistyötä kehittäessämme totesimme, että harva suomalainen tuntee yhtään tanskalaista tai norjalainen suomalaista. Olemme niin lähekkäin, että välillä tuntuu siltä, ettemme oikeastaan näe toisiamme tai ainakin unohdamme toistemme olemassaolon.

Koska valmiita mahdollisuuksia yhteistyölle ei ollut, päätimme luoda niitä itse.

Kesällä 2016 perustimme Nordic Press Association -yhdistyksen (NPA), ja jo kahden kuukauden päästä perustamiskirjan allekirjoituksesta Kööpenhaminassa järjestettiin ensimmäinen, noin 40 osanottajan pohjoismainen seminaari, Nordic Youth Media Days.

Kööpenhaminassa opittiin uusia taitoja, tehtiin journalismia kansainvälisissä pienryhmissä ja verkostoiduttiin. Keväällä 2017 sama tehtiin Oslossa ja talvella 2018 Helsingissä. Ensi maaliskuussa Nordic Youth Media Days järjestetään Tukholmassa. Pisimpään mukana olleet ovat päässeet matkustamaan reilun kahden vuoden aikana vähintään kerran kuhunkin neljästä pääkaupungista.

Monella niistä, jotka ovat vastanneet Nordic Youth Media Daysien järjestämisestä ei ole ollut aikaisempaa kokemusta tämän mittaluokan tapahtumien pyörittämisestä, rahoitushakemusten tekemisestä, majoitusten kilpailuttamisesta, budjetoinnista tai sponsorien etsimisestä.

Yhdistystoiminnan yksi idea onkin uuden oppiminen.

Koska NPA toimii kansainvälisesti ja Suomessa toiminta alkoi olla vakiintunutta, halusimme perustaa Suomeen kunnollisen nuorten toimittajien yhdistyksen. Viime kesään asti NPA:ssa oli mukana vain Facebook-ryhmän kautta toimiva Nuoret journalistit.

Kesällä 2018 perustimme oman rekisteröidyn yhdistyksen, Nordic Press Association Finlandin, jossa nuoret journalistit järjestävät kiinnostavia, Pohjoismaihin ja mediaan liittyviä tapahtumia muille nuorille journalisteille Suomessa.

Uuden yhdistyksen perustamisessa parasta on se, että nollasta aloittamalla saa määritellä itse kaiken. Minkälaisia asioita haluamme edistää, kenen kanssa tehdä yhteistyötä? Millaisista tapahtumista on puute? Meidän mielestämme nuoret journalistit tarvitsevat esimerkiksi rohkaisua ruotsin kielen kanssa. Lokakuussa järjestämmekin tapahtuman, jossa voi turvallisessa ympäristössä haastatella muun muassa suomenruotsalaista kansanedustajaa ruotsiksi.

Hulluimmatkin ideat voivat toteutua ja vaikka eivät toteutuisi, tunne hullujen ideoiden esittämisestä ja siitä syntyvästä kollektiivisesta innostuksesta ja kunnianhimosta on sekin kokemisen arvoinen tunne. Jopa tylsältä kuulostavat asiat, kuten sääntöjen kirjoittamisen ja yhdistyksen rekisteröinnin, voi ottaa oppimiskokemuksina.

Vaikka yhdistyksessä vapaaehtoisena toimiminen vie aikaa, se myös antaa paljon sellaisia asioita, joita ei muualta ole mahdollista saada.

Yhdistyksessä saa toteuttaa itseään ja haaveitaan, byrokratia ja hierarkia ovat parhaimmillaan olemattomia, yhteinen innostus tarttuu ja antaa energiaa ja samalla pääsee opettelemaan taitoja, jotka ovat hyödyllisiä myös työelämässä. Ja ykkösenä kaikista: yhdistyksessä tutustuu saman henkisiin, hienoihin ihmisiin.

Oona Lohilahti
Nordic Press Association Finlandin puheenjohtaja

Toiminnastamme kiinnostuneet voivat laittaa viestiä osoitteeseen npafinland[at]gmail.com

Kuva: Alex Proctor

 

Jaa somessa:

Luitko jo nämä?