Hyppää sisältöön

Linnan juhlat

”Minnet, jag har tappat mitt minne, är jag svensk eller finne – kommer inte ihåg…”

PNN:n vuosijuhlissa laulu raikaa. Turun linnassa on lähes satapäinen juhlijajoukko, joka hoilaa, kilistää ja kippistää: skål!

Tilaisuus alkoi onnittelutervehdyksillä ja tervetuliaismaljoilla Kuninkaansalissa. Onnitteluja ja lahjoja antoivat useat Nuorisoliiton sisar- ja jäsenjärjestöt ympäri Suomea ja Pohjolaa. Pohjoismaisen tapahtuman tyyliin puheita esitettiin niin suomeksi, ruotsiksi kuin norjaksikin. Kiitollisuus hyvästä yhteistyöstä välittyi molemminpuolisesti. Yhteistä historiaa muisteltiin laajasti, ja pohdittiin sitä, mitä pohjoismaalaisuus meille kaikille on.

Tervehdysten ja maljojen jälkeen siirryttiin Kuningattarensaliin, jossa lautasille oli jo katettuna graavilohi-carpacciosalaattia, gingraavattua siika-jokirapu-skagenleipää sekä punajuurta siirapilla. Juhlien laulunjohtajina toimivat Silja Borgarsdóttir Sandelin sekä Henrik Nyholm, jotka heti opettivat juhlijat vuoropuheluun. Kun laulunjohtajat keskeyttivät syömisen ja seurustelun sanomalla ”Mina nordiska…”, hihkaisivat juhlijat yhteen ääneen ”… vänner!” Tai vastaavasti ”hyvät pohjoismaiset…” ”… ystävät!” Ja taas iloinen laulu alkaa:

”Der var en skikkelig bondemand, han skulle ud efter øl,

Der var en skikkelig bondemand, han skulle ud efter øl,

Han skulle ud efter øl, han skulle ud efter øl, efter øl,

efter hopsasa, tralalala, han skulle ud efter øl…”

Pääruoaksi oli tarjolla ylikypsää rypsiporsaan savukylkeä linnan omasta savustamosta, savuolutglacea ja leipurin perunaa. Ennen pääruokaa puheen piti Peter Backa, maaseudunkehittäjä ja PNN:n puheenjohtaja vuosilta 1978-1979. Ruoan jälkeen taas puheen piti oppikirjakirjailija ja ruotsinopettaja Ingrid Rönnow, joka puolestaan toimi PNN:n puheenjohtajana vuosina 1993-1994. Puhujankorokkeella piipahti vähän väliä joku jättämässä tervehdyksensä, vaikkapa blandinaviskaksi.

Kun jälkiruokalautasella on on omenasiideripiirasta ja kahvi kaadettu kuppeihin, saliin astelee reippaasti vilkuttaen vaalea, pitkä ja äänekäs mies. ”Ajatella! Suomalaisia ja ruotsalaisia samassa tilassa! Se on se snapsi.” Hän on Christoffer Strandberg, joka vetää stand up -show’n sujuvasti suomea, ruotsia ja englantiakin sekoittaen. Strandberg myös vaihtaa asusteita, laittaa päähänsä peruukin ja esittää lennokkaan version Arja Saijonmaan Högt över havet -kappaleesta. Samalla, kun hän hoilaa Vem är du, vem är jag, hän harppoo pitkin suurta salia ja heittää omia vitsejä väliin. Nauru yltyy suuressa ruokasalissa.

Kun jälkiruokakin on nautittu, lattia vapautuu tanssijoille. Lavalle nousee bändi, ja tanssi jatkuu niin kauan, että jatkoille siirrytään Turun keskustaan.

Pitkää ikää PNN! Lisää kuvia juhlista PNN:n Facebookissa.

Teksti: Anni Savolainen

Kuva: Svante Gullichsen

Jaa somessa:

Luitko jo nämä?