Hyppää sisältöön

Kesä Nordjobb-projektiassistenttina

Jokakesäiseen Nordjobbiin kuuluvat olennaisena osana projektiassistentit, jotka pitävät huolta itse nordjobbareista eli eri pohjoismaista kesätöihin tulevista nuorista. Projektiassistentit auttavat heitä esimerkiksi asunnon hankinnassa, vero- ja pankkiasioissa ja vapaa-ajan ohjelman järjestämisessä. Tänä kesänä Suomessa toimineet projektiassistentit olivat Simoné Kallio Pohjanmaalla, Fanny Bergman Turussa sekä Tampereella ja Kaneli Johansson Helsingissä. Simonén, Fannyn ja Kanelin ohjaamissa nordjobbareiden ryhmissä oli erityisesti nuoria Ruotsista, Ahvenanmaalta, Tanskasta, Islannista ja Norjasta.

Työtehtävät kaikilla paikkakunnilla ovat siis samankaltaiset. Simoné järjesti vapaa-ajan ohjelmaa noin 1-2 kertaa viikossa. Pohjanmaan porukka kävi esimerkiksi Pietarsaaressa, katsomassa Oravaisten kesäteatterinäytelmää ja he saivat osallistua suomen kielen pikakurssiin. Projektiassistentin tehtäviin kuuluu myös yhteydenpito työnantajiin ja mediaan.

Kanelin mukaan työkuva oli itse asiassa todella monipuolinen. Projektiassistentti on paljon enemmän kuin toimistotyöntekijä.

Vapaa-ajan ohjelman – retkien, museokäyntien, illallisten ja muiden aktiviteettien – ohessa olen myös saanut toimia esimerkiksi myös matkaoppaana ja kokkina, eli monipuolista on ollut. Ennen kaikkea olen toiminut nordjobbareiden tukihenkilönä, eli jos heillä on ollut kysymyksiä tai ongelmia, he ovat ottaneet minuun yhteyttä”, Kaneli kertoo.

Työnkuvan vuoksi työ on melko vapaata. Kanelin mukaan vapaa-ajan ohjelman suunnittelussa ja toteutuksessa sai vapaat kädet tehdä periaatteessa ihan mitä vain, eli omaan työhön ja kesään on saanut vaikuttaa paljon. Se olikin hänen mukaansa työssä parasta – ja siksi työssä annetun vastuun määrä ja itsenäinen työskentely tuli positiivsena yllätyksenä. Myös Fanny nautti työn toteuttamisesta. Yllätyksenä tuli kuitenkin se, että nordjobbarit saapuivat Suomeen aivan eri aikoihin.

Parasta on ollut kontakti nordjobbareihin, ja että sain näyttää heillä monet omat suosikkipaikkani Suomessa ja Turun seudulla, varsinkin Turun upean saariston”, Fanny sanoo.

Simoné on samoilla linjoilla.

Parasta työssäni on, että olen saanut tavata uusia ihmisiä ja saanut Nordjobbareista uusia ystäviä. Olen saanut nähdä kesän aikana Pohjanmaata ja käynyt paikoissa, joissa en ole aikaisemmin käynyt. Työ on ollut omatoimista, mutta on myös tarvittu yhteystyökykyä. Nordjobbareita Pohjanmaalla voisi olla enemmän, mutta minua yllätti, että he jotka sinne tulevat, ovat erittäin kiinnostuneita Nordjobbista ja osallistuivat järjestämääni aktiviteetteihin mielellään. Tänä kesänä kaikki suunnittelemani aktiviteetit järjestettiin.”

nordjobbareita-helsingissa2

Nordjobbareita Helsingissä.

Teksti: Anni Savolainen

Kuva: NN – norden.org & PNN

Jaa somessa:

Luitko jo nämä?