Hyppää sisältöön

Ikimuistoinen Nordjobb-syksy Ruotsissa

Teksti: Laia Herlevi

Oma Nordjobb-tarinani on siitä poikkeava, että kesätyön sijaan vietin Ruotsissa ikimuistoisen syksyn muutama vuosi sitten. Onkin huomionarvoista, että joihinkin kohteisiin voi liikkuvuusohjelman kautta lähteä (myös) syksyllä tai talvella. Kuitenkin vain kesällä järjestetään kulttuuri- ja vapaa-ajan ohjelmaa. Vaikka omasta Nordjobb-kokemuksestani puuttuivat erilaiset aktiviteetit ja niiden mahdollistamat sosiaaliset suhteet, oli tuo aika silti opettavaista ja ajatuksia herättävää.

Hain töitä Nordjobbin kautta, koska halusin vahvistaa kielitaitoani sekä kartuttaa tietämystäni toisista Pohjoismaista, joista Ruotsi tuntui helpoimmin lähestyttävältä tutun kielen takia. Lisäksi kaipasin uutta suuntaa elämälleni ja opinnoilleni, ja kielitaidon syventäminen tuntui luontevalta tavalta hankkia tällaista erilaista sisältöä. Koska olin tottunut asumaan ulkomailla ja haastamaan itseäni kielellisesti, en epäröinyt tarttua tilaisuuteen viettää syksy vieraassa ympäristössä.

Työskentelin Tukholmassa vanhusten kotihoidossa, mikä oli mieleenpainuvaa aikaa. Työ avarsi käsityksiäni hoitoalasta maakohtaisen tuntemuksen ohella. Altistuin kielelle väkisin, ja kommunikointi asiakkaiden kanssa ruotsiksi antoi onnistumisen kokemuksia. Työtehtävien lomassa omaksuin paljon uutta sanastoa, joka olisi muuten jäänyt minulle etäiseksi. Vaikka aikaiset herätykset ja pimeät aamut ajoittain tuottivatkin tuskaa, nautin metromatkasta valaistun Tukholman läpi. Muistan myös elävästi kaupungin lumon ruskan väriloistossa. Kokemus jättikin minuun viehtymyksen Tukholmaan.

Kokemus voi paitsi tarjota unohtumattomia hetkiä myös synnyttää uusia ideoita ja unelmia.

Ennen kaikkea tuo syksy antoi minulle arvokasta käytännön kokemusta toisessa Pohjoismaassa asumisesta ja työskentelystä. Vahvistuneen kielitaidon ohella lyhyt ajanjakso lisäsi kiinnostustani sosiaalisiin, kulttuurisiin ja yhteiskunnallisiin ilmiöihin Pohjoismaissa. Kulttuurintutkimuksellisen uteliaisuuden lisäksi kokemus kirvoitti minussa uudenlaisen tunteen pohjoismaalaisuudesta. Mielenkiintoni pohjoismaiseen yhteistyöhön heräsi myös tuolloin, ja sittemmin olen hakeutunut mukaan Pohjola-Nordenin Nuorisoliiton toimintaan. En tiedä, millaisiin suuntiin mieltymys Pohjoismaihin ja skandinaavisiin kieliin minut tulevaisuudessa johdattaa, mutta Nordjobb epäilemättä synnytti minussa kipinän poikkikansalliseen toimintaan Pohjolassa.

Suosittelen Nordjobbia nuorille, jotka innostuvat kielitaidon kehittämisestä ja työkokemuksen kerryttämisestä toisessa Pohjoismaassa. Ohjelma on helppo ja kätevä väylä Pohjolaan, ja asunnon hankkimiseenkin saa apua. Kokemus voi paitsi tarjota unohtumattomia hetkiä myös synnyttää uusia ideoita ja unelmia.

Kirjoittaja on Pohjola-Nordenin Nuorisoliiton aktiivijäsen.

Kuva: Johannes Jansson/norden.org

Jaa somessa:

Luitko jo nämä?