Hyppää sisältöön

Eurooppalainen yhteistyö on tärkeämpää kuin koskaan

Teksti: Annika Lepistö

Suomenkielinen tiivistelmä: Aino Kirjonen

Eurooppapäivänä 9. toukokuuta juhlistamme Euroopan yhtenäisyyttä ja päivä symboloikin eurooppalaista yhteistyötä ja integraatiota. Vaikka kriisiaikana on helppo unohtaa kansainvälisen yhteistyön edut, on tärkeää nostaa esiin Euroopan unionin vaikutus eurooppalaisen solidaarisuuden kehittämisessä. Nyt ja aiemmin yhteistyö on vaikuttanut niin talouden, oikeuksien ja identiteettien kehittymiseen. Ihmisten, tavaroiden ja palveluiden vapaa liikkuvuus on epäilyksettä edistänyt eurooppalaista kehitystä ja monille nuorille etenkin vapaa liikkuvuus on opettanut itsenäistymistä, avoimuutta muita kulttuureja kohtaan sekä suvaitsevaisuutta.

Eurooppalainen yhteistyö suojelee yksilöiden oikeuksia, mikä on osoittautunut erityisen tärkeäksi yhä vain enemmän kansalaisoikeuksia rajoittavissa Unkarissa ja Puolassa. Siksi pohjoiset jäsenmaat, jotka globaaleissa vertailuissa ovat osoittaneet olevansa vahvoja oikeusvaltioita, kantavat erityisen suurta vastuuta eurooppalaisen yhteistyön tulevaisuuden suunnan muovaamisesta. Oikeudellinen yhteistyö sekä vapaan liikkuvuuden takaaminen ovat sekä eurooppalaisen että pohjoismaisen yhteistyön perusta ja nyt maksammekin kovaa hintaa liikkuvuuden rajoituksista sekä taloudellisesti että henkisesti. Etenkin kriisiaikoina solidaarisuuden merkitys korostuu ja yhteistyö myös kriisiaikoina oli pohjoismaisen yhteistyön asialistalla jo ennen nykyistä kriisiä. Myös Euroopan unionissa solidaarisuutta on rakennettu juuri yhteistyön kautta.

Meidän, pohjoismaalaisten ja eurooppalaisten, tulee nyt kohdata yhdessä tulevaisuus, jossa valmistaudumme paremmin tulevaisuuden kriiseihin sekä uudelleenrakennamme kestävää Eurooppaa. Kriisit eivät tunne rajoja, joten solidaarisuus ja luottamus naapureita kohtaan on myös keino suojautua. Vaikka päätökset tehdään kansallisesti, olkoon Pohjoismaiden tiheä tiedonvaihto kriisiaikana esimerkki kuinka maat voivat vahvistaa vastavuoroista luottamusta. Sillä kaikesta huolimatta on historiallista, että me kaikki puolustamme vapaata ja turvallista Eurooppaa sen sijaan, että joutuisimme puolustautumaan toisiamme vastaan.

kuva: norden.org/Magnus Fröderberg

Jaa somessa:

Luitko jo nämä?