28.11.2015 11:28

KANNANOTTO

28.11.2015

Helsingissä kokoontunut Pohjola-Nordenin Nuorisoliiton (PNN) syyskokous ottaa kantaa Oulun ja Luulajan välisen junayhteyden puolesta. Suomessa pitäisi ottaa vakavammin monipuolisemmat yhteistyömahdollisuudet myös Pohjoismaiden pohjoisilla alueilla, missä tehdään jo tiivistä yhteistyötä esimerkiksi turismin tiimoilta. Nopea junayhteys helpottaisi opiskelijoiden ja työntekijöiden liikkumista Perämerenkaarella. Samalla junareitti Pohjolan läpi Tanskasta Suomeen asti avautuisi.

Perämerenkaaren yhteistyö voisi auttaa nuorisotyöttömyyden ehkäisemisessä, kun työnhakumahdollisuudet logistisesti helpottuisivat. Luulaja on yksi Ruotsin nopeimmin kasvavista kunnista ja nuorisotyöttömyys on alhaisissa lukemissa. ”Alueellisten työttömyyserojen vähentämisen lisäksi junayhteys lisäisi paikallisten ja turistienkin liikkuvuutta pohjoisten alueiden välillä,” toteaa PNN:n puheenjohtaja Kim Rantala.

Ruotsin Norrtåg aloittaa junavuorot Haaparantaan ensi vuonna, mutta jatkoyhteys Ouluun ei toteudu, jollei noin 20 kilometrin Laurilan ja Tornion välistä rataosuutta sähköistetä. PNN vetoaakin Liikennevirastoon ja liikenneministeri Anne Berneriin välin sähköistämiseksi.

Liiton vuodenvaihteessa aloittava puheenjohtaja vertaa rataa Tanskan ja Ruotsin välille kasvaneeseen vilkkaaseen yhteyteen “Juutinrauman silta on hyvä esimerkki siitä, miten yhteiset liikenneverkostot parantavat ihmisten työ-, opiskelu- ja liikkuvuusmahdollisuuksia sekä tuovat pohjoismaisen yhteistyön edut konkreettisesti yksittäisen ihmisen arkeen.”

Junayhteys toisi pohjoiset työnantajat ja korkeakoulut paremmin naapurimaiden ulottuville. Joukkoliikenne on myös edullinen ja ympäristöystävällinen tapa matkustaa ja tutustua naapurimaan kulttuuriin. Junayhteys tukisi pohjoismaista yhteistyötä edistäviä kontakteja ja ystävyyksiä yli valtakunnan rajojen. Uudet kohtaamiset poikivat uusia ideoita ja yhteistyömuotoja, jotka voivat rikastuttaa niin paikallisten ihmisten kuin yritystenkin arkea sekä vahvistaa pohjoismaista vuorovaikutusta myös kansallisella tasolla.

Lisätietoja:

Kim Rantala (puh. 040 734 8039, pnnpuheenjohtaja@pohjola-norden.fi)

Laura Mynttinen (puh. 044 733 5781, pnnpaasihteeri@pohjola-norden.fi)

 

Kommentoi ››

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *