11.04.2014 08:46

KANNANOTTO
11.4.2014

Helsingissä kokoontunut Pohjola-Nordenin Nuorisoliiton (PNN) kevätkokous ehdottaa joukkoliikenteen opiskelija-alennuskäytäntöjen yhtenäistämistä Pohjoismaissa. Nykyään käytössä on useita erilaisia alennusjärjestelmiä, ja useimmiten opiskelija-alennus rajoittuu vain oman maan opiskelijoille.

– Jo Tukholmassa matkustaessaan opiskelija törmää siihen, ettei joukkoliikenteessä saa matkustaa opiskelijahintaan, vaikka opiskelisi täysipäiväisesti kotimaassaan. Myös muista Pohjoismaista tulevat opiskelijat joutuvat Suomessa maksamaan täyden lippuhinnan julkisilla kulkuvälineillä liikkuessaan, huomauttaa PNN:n puheenjohtaja Kai Alajoki.

Joukkoliikenne on edullinen ja ympäristöystävällinen tapa liikkua paikasta toiseen ja tutustua paikalliseen kulttuuriin. Monet nuoret saavat ensikontaktinsa muihin Pohjoismaihin juuri opiskeluaikanaan ja solmivat kaikkia Pohjoismaita hyödyttäviä yhteyksiä yli valtakunnanrajojen. Siksi onkin tärkeää edistää opiskelijoiden liikkuvuutta koko Pohjolan alueella ja kannustaa heitä valitsemaan joukkoliikenne myös toisessa Pohjoismaassa yksinkertaistamalla alennuskäytäntöjä. Kansainvälinen opiskelijakortti (ISIC) on kyllä helpottanut opiskelijoiden liikkumista ulkomailla, mutta sillä ei saa opiskelijahintaista junamatkaa esimerkiksi Suomessa.

– Ehdotamme, että täysipäiväisten opiskelijoiden opiskelijakortteihin painatetaan kaikissa Pohjoismaissa yhteinen logo, joka oikeuttaa opiskelija-alennukseen. Julkisen vallan on huolehdittava siitä, että opiskelijat voivat matkustaa alennettuun hintaan, vaikka liikennöinnin hoitaisi yksityinen yritys, painottaa Kai Alajoki.

PNN vetoaa Pohjoismaiden neuvoston kansalais- ja kuluttajavaliokuntaan, jotta selvitys tämän konkreettisen, nuoria koskevan taloudellisen esteen poistamiseksi aloitettaisiin mahdollisimman pian.

Lisätietoja
Kai Alajoki, puheenjohtaja (p. 040 775 8143, pnnpuheenjohtaja@pohjola-norden.fi)
Laura Mynttinen, pääsihteeri (p. 044 733 5781, pnnpaasihteeri@pohjola-norden.fi)

Kommentoi ››

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *