Onko edessä matka uuteen kohteeseen Pohjoismaissa? Kohteeseen voi tutustua paljon jo etukäteen, minkä ansiosta matkasta saa kaiken irti. Näillä keinoilla pääsee helpommin niin sanotusti paikallisten jalanjäljille.
1. Hyödynnä somea.
Kun haet Instagramista tiettyä paikkaa, näet tuoreimmat ja jopa reaaliaikaiset kuvat: tästä saa tuntumaa säätilasta. Hakusanoilla voit etsiä myös kuvia esimerkiksi ravintoloista tai nähtävyyksistä. Instagramissa tai muissa sosiaalisen median kanavissa jaetuissa kuvissa on yleensä elämän tuntua, joka ei välity virallisista kaupungin, paikan tai alueen markkinointikuvista. Facebookissa voi myös liittyä erilaisiin suomalaisyhteisöihin, joista voi kysyä tarpeen tullen apua. Nämä yhteisöt löytyvät helposti hakemalla vaikka ”Suomalaiset Oslossa” tai ”Suomalaiset Islannissa”.
2. Perehdy populaarikulttuuriin etukäteen.
Pohjoismaat ovat erityisesti tunnettuja tuottamastaan viihteestä ja populaarikulttuurista. Täältä voit lukea, miten pääset käsiksi paikallisiin radioihin ja televisioihin. Nordic Playlist on puolestaan loistava keino tutustua tuoreeseen pohjoismaiseen musiikiin, samoin Nordic By Nature.
3. Tutustu karttapalveluihin.
Google Mapsin Street View-toiminto on lyömätön, jos haluat kuvaa siitä, mihin täytyy mennä. Samasta paikasta voi myös ladata tiettyjä osioita kartasta puhelimeen, jotta niiden käyttö onnistuu myöhemmin ilman internet-yhteyttä. Norden.orgin sivuilta löytyy myös kokoelma pohjoismaisia karttoja.
4. Seuraa mielenkiintoisia ihmisiä.
Paikalliset esittävät arkensa aina eri tavalla kuin turistitoimistot. Kiinnostavia ihmisiä voi seurata ainakin Instagramissa, Twitterissä ja Snapchatissa, minkä lisäksi paikallisten blogit ja vlogit eli videoblogit voivat olla arvokas tietolähde! Joskus näiden ihmisten löytäminen vaatii vaan pitkäjänteistä työtä. On mahdollista löytää vaikka norjalaisia bloggaajia helposti, mutta inspiraatio pysyy yllä vain, jos he tekevät juuri jotain sinua kiinnostavaa. Hakusanat ”Norges 100 største blogger” tuottavat kyllä tulosta, mutta lisätutkimus palkitsee vaivan sitten, kun oikeasti kiinnostava ihminen löytyy.
5. Ota kieli haltuun.
Auttavakin ruotsin taito auttaa monesti ymmärtämään muita pohjoismaisia kieliä. Joskus se saattaa kuitenkin aiheuttaa väärinkäsityksiä. Kuvaava lista on norjankielisistä falske vennereistä. Täällä voit puolestaan tutkia, miten opiskella kielen perusteita.
Teksti: Anni Savolainen
Kuva: Kuvankaappaus osoitteesta maps.google.fi ja Karin Beate Nøsterud / norden.org