Hyppää sisältöön

Paikkarifoorumi – Lokalavdelningsforum 2016

PNN:n ensimmäinen paikkarifoorumi järjestettiin kauniina keväisenä viikonloppuna 1.-3.4. Lapualla. Osallistuin itse tapahtumaan Turun opiskelijoiden Pohjola-Nordenin hallituksen edustajana yhdessä tiedottajamme Katarinan kanssa. Meitä houstasi vastaperustettu Vaasanseudun Pohjola-Nordenin Nuoret (VSPNN), joka on tuorein lisä PNN:n paikkareiden joukkoon. Ilahduttavasti paikalle oli päässyt aktiiveja melkein kaikista paikkareista, ainoastaan Oulun paikallisyhdistys ei harmillisesti ollut edustettuna.

Viikonlopun ohjelmaan kuului koulutuksia sekä muihin paikkariaktiiveihin tutustumista. Koulutuksista vastasivat PNN:n jäsenjärjestöt ja ainakin tällä kertaa koulutuksista vastasivat nimenomaan poliittiset nuorisojärjestöt: Sosialidemokraattiset Nuoret, Keskustanuoret, Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto sekä Kokoomuksen Nuorten Liitto. Kouluttajien kokoonpanoa katsoessa hymyilin epäuskoisesti, sillä virallisesti PNN on poliittisesti sitoutumaton nuorisojärjestö ja poliittiset nuorisojärjestöt kyllä käyttävät jokaisen mahdollisuuden nostaakseen omaa häntäänsä. Mielessäni heräsi kysymys, oliko kaikilla poliittisilla jäsenjärjestöillä ollut yhtäläiset mahdollisuudet lähettää kouluttajansa paikalle.

1
2

Pakollisen kritiikin jälkeen on kuitenkin sanottava, että mielestäni on hyvä että PNN toimii aktiivisesti muiden vaikuttamisesta kiinnostuneiden järjestöjen kanssa ja käy dialogia kaikkiin suuntiin sen sijaan, että se pyrkisi näyttäytymään ulkoisesti täysin neutraalina toimijana. Lisäksi koulutukset olivat varsin laadukkaita, kuten niitä pitäneiltä kokeneilta nuorisovaikuttajilta voi odottaa. Suomi saattaa olla yhdistystoiminnan luvattu maa, mutta se ei tarkoita että mikään yhdistys toimisi pelkästään hyvillä aikomuksilla ja pyhällä hengellä vaan perustan (taloudenhoito, hallinto, jäsenhankinta) tulee olla kunnossa. Näitä on kokeneemmankin järjestötoimijan hyvä kerrata aika ajoin.

Ohjelmaan kuulu koulutusten lisäksi tietenkin myös muuta ohjelmaa, kuten liiton tulevaisuuden visiointia uuden pääsihteerin johdolla, viestintäkoulutusta, infoa Pohjanmaan Pohjola-Nordenista ja Pohjoismaisesta tiedotustoimistosta sekä tietysti vapaamuotoisempaa hengailua saunomisen ja makkaranpaiston merkeissä. Etenkin vapaamuotoisemman toiminnan merkitystä on hankala yliarvioida, sillä ainakin itselleni paikkarifoorumin tärkein anti muodostui muiden paikkariaktiiveiden kanssa käydyistä keskusteluista, hyvien ideoiden ja käytänteiden jakamisesta sekä ylipäänsä hienoihin ihmisiin tutustumisesta. Hyödyllinen, välittömästi aktiiviseen sanavarastooni siirtynyt ruotsinkielinen fraasi ”jåo nåo e ja jåo YOLO jåo nå” olisi myös saattanut jäädä oppimatta ilman VSPNN:n iltaohjelmaa.

Erityismainintana täytyy vielä kertoa siitä, kun saimme tehtäväksemme tehdä pienryhmissä liitolle markkinointivideoita. Tiukan aikarajoitteen puitteissa oma ryhmämme puristi kasaan audiovisuaalisen elämyksen, jossa kerrotaan siitä tärkeimmästä pohjoismaisesta arvosta eli rajat ylittävästä yhteisöllisyydestä. Metaforana yhteisöllisyydelle käytimme ruotsalaista fika-kahvikulttuuria, sillä kahdella kolmesta ryhmän jäsenestä sattui olemaan ideointihetkellä kahvimuki edessään. Kulturelli ihminen voi huomata videolla suoria lainauksia Eevil Stööltä, Ylen Sinun tarinasi –mainoksesta ja australialaisen muusikon Nick ”Pogo” Bertken trip hop – äänimaisemista. Lopullinen video on alla. Akateemisessa ympäristössä tällaista lainailua kutsuttaisiin plagiarismiksi, mutta me katsomme että lainaukset ovat kunnianosoitusten kaunein muoto. Kannattaa myös tsekata alkuperäiset videot, jos kiinnostaa.

Yleensä suomalaiset tapaavat kehua hyvin onnistunutta tapahtumaa sanoin ”ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi”. Wanha Karhunmäki ei pettänyt tässä suhteessa ja latteuteen on mukavaa lopettaa tämäkin juttu, sillä lattea oli myös Pohjanmaa.

Ensi vuoteen!

3

Teksti: Pyry Kantanen, TOPN

Kuvat: Emilia Reitamo / PNN

Jaa somessa:

Luitko jo nämä?