Hyppää sisältöön

Uuden pääsihteerin tervehdys

”Kuka tuo uusi blondi on? Onko hän se uusi pääsihteeri? Pitäisikö pyytää hänet ystäväksi Facebookissa?”

Hyvät ystävät ja PNN:n jäsenet: kyllä! Olen uusi pääsihteeri, ja meidän pitää ehdottomasti ystävystyä! Hieman tietoa minusta: olen kotoisin Pohjanmaalta Pedersörestä. Koulutukseltani olen kauppatieteiden maisteri. Innostuin, kun näin, että Pohjola-Nordenin Nuorisoliitto etsi uutta pääsihteeriä, sillä ajattelin, että kokemukseni sekä pohjoismaisesta yhteistyöstä että nuorisotyöstä sopisi tehtävään erinomaisesti. Joten hain paikkaa, ja tässä ollaan!

Olen osallistunut Svensk Ungdom/RKP -nuorten toimintaan melkein kahdeksan vuoden ajan, työskennellyt kahdeksan kuukautta Eduskunnassa kansanedustajan avustajana ja puolitoista vuotta poliittisena sihteerinä Pohjoismaiden neuvoston Keskiryhmässä. Miten te sitten hyödytte tästä? Minulla on laaja ymmärrys poliittisesta yhteistyöstä Pohjoismaiden neuvostossa (PN) ja Pohjoismaiden ministerineuvostossa (PMN), mikä on tänä vuonna sangen tärkeää, kun Suomi on PMN:n puheenjohtajamaa. Sen lisäksi minulla on hyvä kuva siitä, mitä kaikkea on meneillä politiikassa.

Itselleni yhdistyselämä ja pohjoismaiset kokemukset ovat olleet erityisen tärkeitä ja haluan antaa samankaltaiset mahdollisuudet kokemuksiin. Toivon, että tämän vuoden teema ”Paikallinen johtajuus” inspiroi teitä kaikkia ajattelemaan laatikon ulkopuolelta ja järjestämään omia paikallisia tapahtumia. Toivon, että nostatte esille sen, mitä pohjoismaista teidän seudullanne on ja kutsutte mukaan toimintaan kaikki paikalliset nuoret, järjestöt ja yritykset joita kiinnostaa Pohjoismaat ja niiden tulevaisuus. ”Paikallinen johtajuus” -teema tarkoittaa, että paikallisesti välitätte yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta ja näkyvyydestä kaikille, olivat he yhdistyksen jäseniä tai eivät. Kenen kanssa paikalliset yritykset tekevät yhteistyötä ja kauppaa? Kenen kanssa koulut tekevät yhteistyötä? Onko teidän kaupungillanne pohjoismainen ystäväkaupunki, ja voisiko siitä tehdä teemapäivän? Kiinnostaisiko skandinaavisen kokkauskursin järjestäminen paikallisen kansanopiston tai työväenopiston kanssa? Siellä missä into, siellä ovat ihmiset!

Tulevan PN-kokouksen aikana Oslossa pohjoismaiden kansanedustajat aikovat keskustella rajoista. Nyt Ruotsi on, keskustelematta toisten maiden kanssa, laittanut taas tarkastuksia pystyyn 62 vuoden rajattomuuden jälkeen. Myös jotkin muut pohjoismaat harkitsevat samaa, jos tilanne sen vaatii. Valitettavasti näiden tilapäisten päätösten on tapana jäädä pysyviksi. Mitä mieltä sinä olet tästä? Onko tämä oikein ja millä perusteella saisi tehdä sellaisia päätöksiä, jotka vaikuttavat laajalti kaikkien liikkuvuuteen? Voisiko asian ratkaista paremmin yhdessä tekemisen kautta?

Syyskuun Silta-nuorisokonferensissa Helsingissä nuorille annetaan tilaa sanoa mielipiteensä tästä ja muista pohjoismaisista asioista, jotka vaikuttavat nuorison elämään. Haastan teidät kaikki osallistumaan siihen ja puolustamaan Pohjoismaiden välisiä oikeuksia ja vapauksia. Pohjoismaisista saavutuksista ei saisi tinkiä, vaan niitä tulisi puolustaa kaikin tavoin, sillä me pohjoismaalaiset olemme globaalille yhteisölle yhteistyön esimerkki.

Toivotan teille kaikille oikein hyvää alkua kevääseen. Toivottavasti tavataan pian!

Teksti ja kuva: Lena Höglund, PNN:n pääsihteeri

Jaa somessa:

Luitko jo nämä?