Teksti: Maria Karjalainen
Kesätyöt. On taas se aika vuodesta, kun monet nuoret (itseni mukaan lukien) metsästävät sopivaa kesätyötä läheltä tai kauempaa. Mutta mitä jos kesätyöhaun laajentaisi koko Pohjolaan? Itselleni parin vuoden takainen Nordjobb-kesä Ahvenanmaalla oli ikimuistoinen kokemus ja se opetti paljon monella tavalla.
Muistan tehneeni ensimmäistä Nordjobb-profiilia jo lukiota käydessäni, mutta vielä silloin minulla ei ollut uskallusta hakea töitä Nordjobbin kautta. Ajatus pohjoismaisesta kesätyöstä nousi uudestaan pintaan pari vuotta sitten, kun en saanut oman alan töitä alueeltani. Niinpä päädyin täyttämään Nordjobb-hakemuksen ja lopulta vastaanotin tarjoilijan työn Ahvenanmaalta kesäksi ja näin päädyin työskentelemään vajaat pari kuukautta ahvenanmaalaisessa ravintolassa.
Hakuvaiheessa jännitin ruotsin kielen taitoani, kuten varmasti moni muukin samassa tilanteessa. On kuitenkin hyvä muistaa, ettei hakijalta odoteta täydellistä skandinaavisen kielen osaamista, vaan tärkeämpää on halu käyttää kieltä ja kehittyä siinä. Itsellä oli melko hyvä pohja keskipitkän ruotsin kanssa, mutta arjessa en ollut ruotsia juuri käyttänyt. Vaikka ensimmäiset puhelut työnantajan kanssa menivät hieman haparoiden, kesä ruotsin kielen kanssa meni kuitenkin hyvin ja sain paljon varmuutta kielen puhumiseen. Sainpahan myös hieman treenata tanskan ymmärrystä, kun saimme useita tanskalaisryhmiä kesän aikana.
Oli sitten kyse ruotsin tai vaikkapa tanskan tai islannin kielestä, pohjoismaiset kesätyöt ovat loistava tapa kehittää kielitaitoa ja samalla saada työkokemusta oman kotiseudun ulkopuolelta muualta Pohjolasta. Kielitaito, jota kehitin Nordjobb-kesän aikana, on mahdollistanut kesän jälkeen myös paljon muuta. Esimerkiksi pystyin toteuttamaan haaveeni ja suoritin vaihto-opintoni Tukholmassa ruotsiksi. Sain lisäksi vaihtovuoden jälkeen Suomesta oman alan kesätöitä, koska pystyin työskentelemään myös ruotsiksi.
Kielitaidon ja työkokemuksen kertymisen ohella opin myös paljon Ahvenanmaasta ja näin Pohjoismaat uudella tavalla. Kun on kotoisin Lapin syrjäkyliltä, ei pohjoismaisuus ole aina ollut vahvasti läsnä elämässäni. Asiat näkee kuitenkin usein uudella tavalla, kun asuu toisessa maassa tai alueella, ja tämä oli totta myös Nordjobb-kesän aikana. Vaikka en ollutkaan toisessa maassa tai kovinkaan kaukana kotona, pystyi arjessa huomaamaan eroja ja näkemään asioita uudella tavalla. Itse en ollut käynyt ennen Nordjobb-kesääni Ahvenanmaalla, joten kesä toi paljon uutta työpäivien, pyöräretkien kuin erilaisten matkojenkin kautta.
Yksi tärkeä osa kesää olivat myös uudet tuttavuudet niin töistä kuin vapaa-ajalta. Itse en juuri valitettavasti päässyt osallistumaan Nordjobbin järjestämiin vapaa-ajan aktiviteetteihin, mutta saarten kauniin luonnon ja kämppisten kanssa vapaa-ajalla riitti tekemistä. Yhteiset kokemukset yhdistävät ihmisiä: mikä olisi parempaa, kuin saada uusia ystäviä ympäri Pohjoismaita (tai Suomea Ahvenanmaan tapauksessa)?
Viimeiseksi haluaisin vielä mainita oman kasvun ihmisenä. Kun astuu oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja uskaltaa tehdä uusia asioita, oppii itsestään paljon. Harvoin elämä on ongelmatonta ja Nordjobb-kesänkin aikana oli omat vaikeudet. Haasteiden kohtaaminen kuitenkin opettaa paljon siitä, millainen olet ja miten suhtaudut erilaisiin tilanteisiin. Näin jälkeenpäin Nordjobb-kesän muistot ovat täynnä ihania hetkiä kauniista auringonlaskuista ylisuuriin jäätelötötteröihin ja keskusteluihin laiturin päässä. Toivottavasti tulevaisuudessa tulee mahdollisuus saada lisää samanlaisia pohjoismaisia kokemuksia.
Jos nyt mietit, että Nordjobb voisi olla vaihtoehto, niin uskalla ja hae! Tulevasta kesästä voi tulla ikimuistoinen.
Kirjoittaja on Rovaniemeltä kotoisin oleva PNN:n uusi puheenjohtaja, joka asuu ja opiskelee tieteiden ja aatteiden historiaa Oulussa sekä haaveilee matkustamisesta Islantiin.