Helsingin Opiskelijoiden Pohjola-Norden oli jäsenmatkalla Norjan Trondheimissa 25.-28.8. yhdessä ruotsalaisen sisarjärjestönsä, FNUF Uppsalan, kanssa. Osallistujia oli yhteensä parikymmentä, joista moni oli toisilleen uusia tuttavuuksia. Matka sujui yllättävän leppoisasti ja sujuvasti siihen nähden, ettei HOPN ole järjestänyt näin suurta tapahtumaa aikoihin.
Majoituimme Trondheim Vandrerhjem-nimisessä siistissä hostellissa, joka sijaitsi kävelymatkan päässä keskustasta. Majatalon ainoa miinuspuoli oli hintaan kuulunut aamupala: luulen, etten ollut ainoa, joka oli haaveillut perinteisestä hotelliaamiaisesta mysleineen ja pekoneineen. Vandrerhjemissä aamupalaksi tarjoiltiinkin paperipussi, joka sisälsi kaksi kuivaa leivänpalaa, majoneesia, keitetyn kananmunan ja hyvin epäilyttävän näköistä kaviaaria. Näitä herkkuja jyystimme sitten kolme aamua putkeen. Norjalaista matpakke-kulttuuria parhaimmillaan siis! Onneksi tuore kahvi kuului myös hintaan.
Aivan koko reissua emme kuitenkaan viettäneet hostellilla, vaan olimme luonnollisesti suunnitelleet kaikille päiville runsaasti ohjelmaa. Yksi onnistuneimmista ohjelmanumeroista oli mielestäni ensimmäisen päivän kaupunkikierros. Oppaaksi olimme saaneet paikallisen Pohjola-Nordenin puheenjohtajan, Toven, myös hallituksessa istuvan miehensä kanssa. Opaspariskuntamme oli todellinen paikallistuntemuksen kultakaivos, joten olimme todella onnekkaita saadessamme kuulla heidän anekdoottejaan. Murteeltaan toinen oli enemmän ja toinen vähemmän ymmärrettävä, mutta mikäpä sen parempi sukellus norjalaiseen kielikylpyyn!
Ylipäätään paikallisten, aitojen norjalaisten kanssa kaupungin kiertäminen oli mahtava kokemus, etenkin meille järjestäjille: kierroksen alkaessa ainakin allekirjoittaneen sydämessä läikähti lämpimästi, sillä olimme onnistuneet tarjoamaan osallistujille jotain sellaista, jota he tuskin olisivat kokeneet itsenäisesti matkatessaan.
Toinen matkan ehdottomista kohokohdista oli paikalliseen opiskelijayhteisöön ja heidän hulppeisiin tiloihinsa tutustuminen. Trondheimin opiskelijoilla on selvästi hyvät oltavat: vapaaehtoiset pyörittävät ylioppilastaloa, jonka ulkoa pyöreä muoto kätkee sisäänsä ravintolan, seitsemän eri teeman mukaista kuppilaa ja baaria sekä satoja huoneita ja rappuja. Meidät otettiin erittäin hyvin vastaan, ja pääsimme tutustumaan tähän labyrinttimaiseen rakennelmaan hauskoilla tarinoilla höystettynä.
Tutustuimme myös itse yliopiston arkeen, kun kiersimme NTNU:n teollisen muotoilun laitoksella muun muassa 3D-tulostusta ja kahvinkeitin-designia ihmetellen. Yliopistokierroksella ainoa asia, josta jäi hieman karvas maku suuhun, sattui paikallisessa opiskelijaravintolassa: Juuri kun olimme tuskailleet norjalaisen opiskelijaruuan kalleutta ja laskeskelleet matkabudjetin riittävän tarjoamaan kaikille osallistujille päivän halvimman aterian, noin kuuden euron keiton, kehtasi kärttyisä keittiöntäti todeta meidän ottaneen liikaa ruokaa ja kehotti pienentämään annoskokoja jatkossa. Onneksi illalla koittanut näköalatornin pyörivä pizzabuffet 70 metrin korkeudessa nosti ruokailukokemukset uusiin sfääreihin.
Kahtena viimeisenä päivänä jatkoimme ohjelmaamme perinorjalaiseen tapaan ulkoilulla ja luontokokemuksilla. Kävimme kaupunkioppaidemme johtamana reippailemassa Bymarkan ulkoilureiteillä ja samalla tutustumassa hellyyttävään ratikkamuseoon. Reissun viimeisenä päivänä teimme lauttaretken hieman miniatyyri-Suomenlinnaa muistuttavalle Munkholmenin saarelle. Juuri viimeisenä päivänä sää oli mitä mainioin, ja Norjan vuonoilla auringonpaisteessa liplutellessa tuntui, että elämä oli juuri silloin täydellistä.
Muille ulkomaille suuntautuvaa jäsenmatkaa suunnitteleville paikkareille haluaisin antaa joitakin hyväksi havaittuja neuvoja. Ehdottomasti tärkeintä on, että matkan suunnittelu aloitetaan hyvissä ajoin ja työnjako hallituslaisten kesken tehdään selkeäksi alusta lähtien. Kukaan ei selviydy budjetin laatimisesta, tukien hakemisesta, ohjelman suunnittelusta, lentojen ja hotellin varaamisesta, tiedottamisesta ja ilmoittautumisten hoitamisesta yksin.
Toiseksi, pieniltä tuntuvia käytännön asioita, kuten syömistä, kannattaa pohtia kunnolla etukäteen kysymysten mitä, missä ja milloin avulla. Suunnittelutyö saattaa tuntua ajoittain uuvuttavalta ja pienelle hallitukselle haastavalta, mutta kaikki järjestyy kyllä lopulta, kuten meidänkin matkallamme! Lopputuloksena on valtavan hyvä mieli sekä uusia potentiaalisia aktiivijäseniä. Suosittelen lämpimästi myös maidenvälistä yhteistyötä paikallisosastojen kesken, ottakaa rohkeasti yhteyttä sisarjärjestöihin!
HOPN kiittää jäsenmatkaansa tukeneita Suomalais-norjalaista kulttuurirahastoa, Pohjola-Nordenin Nuorisoliittoa sekä Pohjola-Nordenia ja kääntää purjeensa kohti uusia seikkailuja!
Teksti ja kuva: Piia Suomalainen, HOPN:in varapuheenjohtaja