Hyppää sisältöön

Pyöräilijän Ahvenanmaa

Pyöräily on helppoa ja mukavaa. Aurinkoisella säällä renkaat rullaavat kuin itsekseen, ja kevyt tuulenvire hyväilee lempeästi kasvoja. Maisemia vilisee silmissä kuin kauniita näkyjä.

Ahvenanmaa on monien pyöräilijöiden suosikkeja. Manner-Ahvenanmaa on mukava kiertää muutamassa päivässä, ja etapit pysyvät maltillisina. Noin 30-40 kilometrin päivämatka on sopiva vasta-alkajallekin, kunhan muistaa syödä hyvin ja levätä riittävästi.

Tarakka on hyödyllinen tavaroiden kuljettamisen kannalta, mutta muuten matkapyöräily ei vaadi sen erikoisempia varusteita kuin kaupunkipyöräilykään. Perinteinen mummopyöräkin riittää, kunhan ketjut on rasvattu ja renkaat pumpattu.

Ja ei kun polkemaan!

Jo laivalle ahtautuminen polkupyörän kanssa on omanlaisensa seikkailu. Laivayhtiöiden verkkosivuilla ei polkijoita opasteta erikseen, sillä pyörä lasketaan ajoneuvoksi auton ja moottoripyörän muassa. Pyöräilijät kuitenkin otetaan laivaan ennen moottoriajoneuvoja, joten satamassa täytyy olla hyvissä ajoin.

Vastavuoroisesti laivasta poistutaan viimeisenä, muiden pakokaasuja nieleskellen.

Oma reittini kulki Maarianhaminasta Eckeröhön, sieltä Getaan ja lopuksi Bomarsundiin. Vielä kun Bomarsundista polki takaisin Maarianhaminaan, matkalle tuli pituutta reilut 150 kilometriä. Matkan kesto oli neljä päivää.

Matkalle mahtuu paljon nähtävää ja koettavaa. Itse pyöräily on elämys sinälläänkin, mutta Ahvenanmaalla on myös paljon kulttuurihistoriallisesti kiinnostavia kohteita, kuten lukuisia keskiaikaisia kivikirkkoja, Kastelholman linnasta puhumattakaan. Pyöräillessä pysähtyminen on vaivatonta ja siten se on täydellinen tapa tutustua saareen, jossa välimatkat ovat lyhyitä.

Polkeminen lisää seikkailun ja matkanteon tuntua, mikä tekee retkestä mielekkäämmän.

Kun Eckerö on Manner-Ahvenanmaan läntisin kolkka, on Geta pohjoisin. Getaan päästäkseni kuljin Skarpnåtosta Hällöön pyörälautalla, mutta on toki myös mahdollista kiertää maitse.

Getassa kahden ihmisen yöpyminen kustansi vaivaiset kolmekymmentä euroa. Bomarsundissa vastaavanlainen mökki maksoi kymmenen euroa enemmän, vaikka puitteet olivat huonommat. Joka tapauksessa majoittuminen on Ahvenanmaalla yllättävän edullista, kunhan pakkaa mukaan omat lakanat tai makuupussin. Lakanoista velotetaan nimittäin lisähintaa.

Yhtenä vaihtoehtona on tietysti ottaa matkaan teltta, mutta toisaalta sisätiloissa yöpyminen antaa paremmat mahdollisuudet levätä ja kerätä energiaa tulevan päivän koitoksiin.

Kaikkinensa pyöräily Ahvenanmaalla on rattoisaa, joskin reitin mäkisyys pääsi yllättämään. Pyöräilijän paratiisi ei siis ole pelkkää suoraa tietä, vaan välillä sai laittaa lihaksensa koetukselle.

Mutta mitäpä olisi pyörämatkailu ilman hikeä.

Teksti ja kuva: Aleksi Malinen

Jaa somessa:

Luitko jo nämä?