Hyppää sisältöön

Ylpeä ja tasa-arvoinen

Pohjoismailla on kansainvälisesti hyvä maine tasa-arvoisina maina. Tiesitkö vaikka sitä, että Islannissa oli maailman ensimmäinen demokraattisesti valittu, naispuolinen valtion johtaja? Tai että Pohjoismaista Norja on tutkimusten mukaan kaikista avoimin sukupuolivähemmistöjä kohtaan?

Kesän aikana ympäri Pohjoismaita on järjestetty Pride-viikkoja. Juhlat on järjestetty kunnioittamaan kaikkia sukupuolia, seksuaalivähemmistöjä ja identiteettejä. Juhlinta voidaan järjestää myös vaikka jonkin teeman mukaan. Oslossa tämän vuoden teema oli sukupuoli, ja sitä edelliset teemat ovat olleet ihmisoikeudet, yksilönoikeudet ja nuoruus. Helsingissä teema tänä vuonna taas oli hyvinvointi.

Perinteisesti Pride-viikkoihin kuuluu monia aiheeseen liittyviä tapahtumia: esimerkiksi taidetta, luentoja, juhlia, konsertteja, mielenosoituksia, keskusteluja sekä viikon huipentava paraati. Kesäkuussa juhlittiin Helsingissä ja Oslossa. Heinäkuussa oli puolestaan Tukholman vuoro. Reykjavíkin juhlinnat päättyivät tällä viikolla, ja tällä hetkellä juhlitaan vielä Kööpenhaminassa ja Turussa. Myös Pohjola-Nordenin Nuorisoliitto on ollut perinteisesti mukana Helsingin Pride-kulkueessa. Kulkueeseen osallistuminen on selkeä kannanotto: osoitus siitä, että tämä on tärkeää.

Tasa-arvon puolesta kampanjointi on vain voimistunut paljon sitten 1960-luvun, jolloin tasa-arvotaistelu huomattavasti voimistui. Tästä syystä nuorten panostus asiaan on ratkaisevassa asemassa: yleisesti ottaen pohjoismaalaisten suvaitsevaisuus sukupuolia kohtaan on merkittävästi luonnollisempi asia 2000-luvun nuorille. Hyvä esimerkki on tasa-arvoinen avioliittolaki, vaikka Suomi onkin viimeinen Pohjoismaa, joka sallii samaa sukupuolta olevien avioliiton. Laki on vielä käsittelyssä, mutta kuvaavaa on, että se mikä aiemmille sukupolville on ollut mahdotonta, on pian nykynuorille sallittua.

Parin viime vuoden aikana esimerkiksi Helsinki Priden kulkueen ja sitä seuraavan Puistojuhlan kävijämäärä on kolminkertaistunut. Islannissa juhlaan osallistui viime vuonna kolmasosa koko maan väestöstä!

Tänä viikonloppuna Turussa on mahdollista vielä osallistua kulkuerekvisiittapajaan, seminaareihin ja keikoille. Lisäksi on erilaisia juhlia, kulkue sekä elokuvia. Hyvää Pride-viikkoa! Glad Pride!

Teksti: Anni Savolainen

Kuva: Reykjavik Pride / Hinsegin Dagar

Jaa somessa:

Luitko jo nämä?