Hyppää sisältöön

PNN:n kevätkokous: Kuluttaminen saatava kuriin!

PNN:n kevätkokouksen 28.4. julkilausuma

31. maaliskuuta tänä vuonna tuli vastaan suomalaisten ylikulutuspäivä. Tällä tarkoitetaan päivämäärää, jolloin suomalaiset ovat kuluttaneet laskennallisesti osansa maapallon uusiutuvista luonnonvaroista tältä vuodelta. Suomi on kohdannut ylikulutuspäivän keskimäärin maaliskuun lopun ja huhtikuun puolenvälin välissä, mikä on myös melko tavallista Skandinavian maille. Jos kaikki kuluttaisivat pohjoismaisella kulutustasolla, tarvitsisimme siis ainakin kolmen maapalloa.

Kulutuksesta puhuttaessa on hyvä erottaa yksilön, yrityksen tai julkisen tahon toiminta. Pohjoismaissa elintaso on globaalisti nähtynä hyvin laadukasta ja ylikuluttaminen yksilön tasolla on melko tavallista. Kertakäyttökulttuurista tulisi päästä eroon ja luoda kestävämpiä ratkaisuja. Elämänlaatu tuskin merkittävästi laskisi, vaikka kulutusta muuttaisi kestävämpään suuntaan. Sen sijaan sillä olisi merkittävät vaikutukset ympäristöömme. Tällä hetkellä ylikulutus rasittaa ekosysteemiämme, ja jos emme tee muutosta, voi se näyttäytyä esimerkiksi uusina pandemioina suuren eläintuotannon myötä.

Energia on yksi keskeinen osa ylikulutusta, jolloin sen kuluttamista tulisi vähentää kaikilla kulutustasoilla. Energiankulutuspiikkejä tulisi loiventaa ja luoda keinoja energian säästämiseen ja energiatehokkuuteen, jolloin uusiutuvat ja paikalliset energiantuotannot voisivat kattaa kotitalouksien tarpeet. Tässä Pohjoismaiden olisi keskeistä tehdä yhteistyötä ja löytää ratkaisuja yhteisiin haasteisiin. Nykyinen sotatilanne Euroopassa on herättänyt maat punnitsemaan energiariippuvuutta Venäjään ja keinoja vähentää sitä. Luomalla pidemmän ajan kestävämpiä energiaratkaisuja, voimme osaltaan sekä suojella ympäristöä että vahvistaa omaa energiavarmuutta ja turvallisuutta.

“Viimeisten parin vuoden aikana olemme menneet kriisistä toiseen. Elintason suhteuttaminen ympäristön kantavuuteen on tehtävä, jotta voimme osaltamme turvata ekosysteemien tulevaisuutta ja myös vähentää riskiä uusien kriisien syntymiselle. Pohjoismaiden tulee kantaa oma roolinsa kulutuksen rajoittamisessa ja näyttää, kuinka meidän yhteiskuntamme voivat yhdessä luoda ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden saamiseksi”, linjaa Pohjola-Nordenin Nuorisoliiton puheenjohtaja Maria Karjalainen.

Lisätietoja:
Maria Karjalainen
puheenjohtaja
maria.karjalainen@pohjola-norden.fi
045 113 6317

Jaa somessa:

Luitko jo nämä?