Hyppää sisältöön

Pääsihteerin terveyhdys ja vuosisuunnitelma 2017

Mitä Pohjola-Nordenin Nuorisoliitossa tapahtuu? Paljon uutta!

Pohjola-Nordenin Nuorisoliitossa vuosi sai energisen alun, kun kolme uutta henkilöä aloittivat työnsä meillä heti vuoden alussa. Ennen vuodenvaihdetta rekrytoitiin kolme uutta henkilöä: järjestösihteerin sijainen Saara Kuittinen, Turun Nordjobb-assistentti Lasse Paukkonen ja Nordhumlan päätoimittaja Veera Paananen. Haikein oloin sanottiin (ainakin toistaiseksi) heihei pitkäaikaiselle järjestösihteerille Laura Salolle ja entiselle päätoimittajalle Anni Savolaiselle. Kiitos teidän työstänne ja nähdään vielä pohjoismaisissa piireissä Suomessa!

Miten Pohjola-Nordenin Nuorisoliitto viettää Suomen itsenäisyyden juhlavuotta?

PNN haluaa, strategiansa mukaan, nostaa jäsenjärjestöjensä kiinnostusta pohjoismaista yhteistyötä kohtaan tänä vuonna. PNN tekee sitä järjestämällä pohjoismaista sisältöä jäsenjärjestöjen omissa tapahtumissa ja kokoontumisissa. Sillä tavalla tavoitamme erityisesti sellaisia nuoria, jotka eivät ehkä ole keskustelleet pohjoismaisia kysymyksiä aikaisemmin. Juuri tänä vuonna Suomi on Pohjoismaiden Neuvoston, Arktisen Neuvoston ja NORDEFCO:n puheenjohtajamaa, joten löytyy paljon kiinnostavia pohjoismaisia aiheita, mihin tarttua jäsenjärjestöjemme kanssa!

Juhlimme Suomen itsenäisyyden juhlavuotta järjestämällä kesätapahtuman Pohjanmaalla Tangomarkkinoiden yhteydessä. Sitä suunnittelessa kuviteltiin, miten mahtavaa olisi, että tanskalaisnuori ja suomalaisnuori oppisivat yhdessä tanssimaan tangoa maailman isoimmilla tangomarkkinoilla. Myös alueen pohjoismainen yhteistyö Vaasan ja Uumajan välillä on hieno asia, jota kelpaisi mainostaa enemmänkin. Tapahtumassa nautitaan kesän antimista pohjoismaisten nordjobbareiden ja sisarjärjestöjen edustajien kanssa.

Myös tänä vuonna juhlitaan Pohjolan päivää näyttävästi keskellä Kampin kauppakeskusta musiikin ja ohjelman kanssa! Juhlavuosi antaa meille myös syyn pohtia liiton tulevaisuutta, kun syyskokouksessa päätetään tulevan kolmen vuoden strategiasta. Mikä on pohjoismainen Suomi ja miten PNN on sen rakentamisessa mukana?

Mitä Pohjola-Nordenin Nuorisoliiton jäsenet voivat oppia tänä vuonna?

Tänä vuonna järjestettiin ja järjestetään kaksi kielikurssia: islantia tammikuun alussa ja norjaa kevään lopussa. Kuten aikaisempina vuosina, kielikurssin valinta perustuu some-äänestykseen, jonka islanti voitti tänä vuonna. Järjestäessämme jäsenmatkan Norjan Arendalsukaniin, haluamme myös antaa jäsenistöllemme mahdollisuuden kehittää heidän argumentointitaitojaan norjaksi – onhan kyseessä matka poliittiseen tapahtumaan!

Kuten aikaisempina vuosina, järjestetään paikallisaktiiveille Paikkarifoorumi huhtikuussa. Tänä vuonna keskitytään teemaattisesti tiedotuksen kehittämiseen. Miten toimia paikallisena pohjoismaisena tiedottajana? Perehdytään viestintästrategian ja korkealaatuisen mediamateriaalin luomiseen Turun saaristomaisemissa.

Tiedotus on PNN:lle iso teema vuonna 2017. Siihen satsataan viestintätyöryhmän, Suomi–Ruotsi -lehden ja mediakoulutuksen muodossa. Joten, seuraa meidän FB-sivua saadaksesi uusimmat päivitykset ja kutsut tapahtumiin! Meidän isoin tiedotustapahtuma, Alternativ Norden kasvaa tänä vuonna: kutsumme paikalle myös pohjoismaiset työnantajat, jotka kertovat heidän rekrytointinsa salaisuudet, ja mitä kannattaa opinnoissa ja harjoittelukokemuksissaan priorisoida! Kanelbulledagen-kampanjapäivä juhlitaan myös koko maassa (ja Ruotsissa) pienillä tiedotus- ja keskustelutilaisuuksilla pohjoismaisista opinto- ja työmahdollisuuksista. Tietoiskun lisäksi tarjotaan kanelipullia tietenkin!

Miten Pohjola-Nordenin Nuorisoliiton kanssa voi matkustella ja saada pohjoismaisia kokemuksia tänä vuonna?

Tänä vuonna sisarjärjestömme Tanskassa, FNU Danmark, järjestää Café Norden -tapahtuman Århusissa. PNN sponsoroi osan ensimmäisten hakijoiden osallistumiskuluja yhteistapahtumaan. Sen lisäksi meidän sisarjärjestöillä on tapana kutsua meitä mukaan heidän jäsenmatkoilleen kesällä.
Oma matka tänä vuonna järjestetään Norjan Arendalsukaniin. Kyseessä on Norjan versio SuomiAreenasta, elokuun alussa. Matkan aikana ei vain debatoida poliittisessa keskustelufoorumissa, vaan myös nautitaan Norjan luonnosta ja kulttuurista.

Pääsihteerin viimeiset sanat?

Nauttikaa Suomen ja pohjoismaisuuden merkkivuodesta Suomessa! Tänä vuonna on runsaasti kiinnostavaa ohjelmaa heille, joita kiinnostaa pohjoismaisuus, ei vain meidän kauttamme, vaan muidenkin toimijoiden kautta! Gott Nytt Nordiskt År till er alla!

Teksti ja kuva: Lena Höglund

Jaa somessa:

Luitko jo nämä?