Hyppää sisältöön

Nuori, äänestä eurovaaleissa!

Eurovaalien ennakkoäänestys alkoi tällä viikolla, ja ainakin oma somekuplani on täynnä toinen toistaan hienompia ja kekseliäämpiä vaalimainoksia. Hyvä niin.

Vuonna 2014 vaaleissa vain 10 prosenttia nuorista käytti äänioikeuttaan. Itse en päässyt uurnille, koska en ollut vielä saavuttanut aikuisuuden rajapyykkiä. Olin kuitenkin silloin jo huolissani siitä, miksi nuoret eivät äänestä. Toisaalta – ainakin jollain tasolla – ymmärrän sen: EU-asiat tuntuvat usein turhan kaukaisilta ja vaikeilta. On instituutioita, rakennuksia ja ihmisiä, joilla kaikilla on kummalliset nimet ja tehtävät. On kokouksia, valiokuntia ja sitten niitä meppejä. Siihen kun lisätään vielä suitsaitsukkelaan läpikäyty lukiokurssi EU-asioista, ei ole ihmekään, että niin nuorella kuin myös vanhemmalla ihmisellä menee pää pyörälle. Vähemmästäkin.

Aikamme suurimpia ongelmia ei ratkota pelkästään Suomen tai Pohjoismaiden tasolla, vaan siihen tarvitaan aiempaa laajempaa yhteistyötä. Ilmastokriisi on ratkaistava ja EU:n on oltava etunenässä edistämässä sitä, että myös tulevaisuudessa meillä on elinkelpoinen planeetta.

Nyt on kuitenkin aika pitää huoli siitä, äänestysaktiivisuus nousee.

Aikamme suurimpia ongelmia ei ratkota pelkästään Suomen tai Pohjoismaiden tasolla, vaan siihen tarvitaan aiempaa laajempaa yhteistyötä. Ilmastokriisi on ratkaistava ja EU:n on oltava etunenässä edistämässä sitä, että myös tulevaisuudessa meillä on elinkelpoinen planeetta. EU tarvitsee puolustajansa.

Nuorisobarometri 2018 mukaan nuoret eivät enää identifioidu pelkästään suomalaisiksi, vaan myös pohjoismaisiksi ja eurooppalaisiksi. Nyt on aika pitää huoli siitä, että tämä kehitys näkyy myös uurnilla. Jokaisella äänellä on merkitystä ja jokainen ääni lasketaan. Nuori: löydä itsellesi juuri se ehdokas, joka ajaa sinun arvojesi kaltaista politiikkaa. PNN on kevään aikana esitellyt liudan hyviä nuoria ehdokkaita, joista voi hyvin suurella todennäköisyydellä löytyä sinulle se oikea. Mikäli ei, tee vaalikoneita, seuraa ehdokkaita somessa ja käy haastamassa!

Ja käytä ääntäsi. Sillä on merkitystä.

Veera Hellman
puheenjohtaja

Jaa somessa:

Luitko jo nämä?