Hyppää sisältöön

Kantelepop täyttää Kampin Pohjolan päivänä

Suuren suosion uniikilla kanteleensoittotyylillään saavuttanut Ida Elina esiintyy Kampin kauppakeskuksessa Pohjolan päivänä, perjantaina 23.3. kello 14. Kuva: Annika Miettinen

Se oli täysin vahinko, että päädyin soittamaan kanteletta!

Pohjolan päivänä 23.3. Kampin kauppakeskuksen keskustasanne täyttyy pohjoismaisista esiintyjistä ja innostavasta ilmaisohjelmasta. Yksi pohjoismaisen iltapäivän valovoimaisimpia esiintyjiä on uskomattomaksi suomalaislahjakkuudeksi luonnehdittu artisti, kantelekuningatar Ida Elina, oikealta nimeltään Päivi Kujanen.

Youtubessa satojatuhansia katseluita kerännyt artisti Ida Elina yhdistää ainutlaatuisella tavalla perinteet ja modernin musiikin. Ida Elinan käsissä kantele, suomalaisten kansallissoitin, soi tutun popmusiikin tahtiin ja varioi maailmanluokan artistien menestyskappaleita Michael Jacksonista Adeleen uudella, omaperäisellä otteellaan. Mistä idea näin luovaan tyylilajiin sai alkunsa?

Se oli täysin vahinko, että päädyin soittamaan kanteletta!” Ida Elina nauraa. ”Siskoni oli innostunut kanteleen soittamisesta, joten oikeastaan innostuin samasta asiasta ihan kiusallani.

Ida Elinan mukaan kantele on ”aivan mieletön” soitin.

Vaikka kantele on osa meidän suomalaisten kansallista identiteettiä, se on silti hyvin universaali soitin. Samantyyppisiä soittimia on myös maailmalla, ja sen monipuolisuus tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia.”

Maailmaa Ida Elina onkin kiertänyt. Kiertueet ovat vieneet niin Aasiaan, Eurooppaan kuin Amerikkaankin, mutta myös muut Pohjoismaat ovat tulleet tutuiksi. Pohjoismaalaisuudestaan ja suomalaisuudestaan artisti on ylpeä myös ulkomailla.

Tuon maailmalla kiertäessäni aina esille sen, mistä olen kotoisin. Pohjoismaita arvostetaan myös muualla. Usein kuulen ihastelua erityisesti siitä, miten upea luonto ja hyvät koulutusmahdollisuudet meillä täällä on.

Arvostus Pohjoismaita kohtaan nousee esille monissa aivan arkisissakin tilanteissa.

Ulkomailla ollessani huomaan itse ajattelevani sitä, miten meillä Suomessa kaikki asiat toimivat ja ihmisten välillä vallitsee luottamus.”

Vaikka tasavertaiset mahdollisuudet, yhteiskunnan toimivuus ja ihmisten keskinäinen luottamus nousevat korkealle kysyttäessä Ida Elinan ”Parasta Pohjolassa” -listaa, myös yhden yllätyksen – lähinnä itselleen – hän nimeää.

Neljä vuodenaikaa. En olisi koskaan kuvitellut sanovani näin, sillä olen inhonnut talvea. Nyt olen oppinut rakastamaan sitäkin!” hän naurahtaa.

——
Ida Elina esiintyy Kampin kauppakeskuksessa Pohjolan päivänä perjantaina 23.3. kello 14 alkaen. Tule kuulemaan, millaisella kattauksella hän yleisön yllättää! Tapahtuma on kaikille avoin ja ilmainen.

YouTube-linkki: Ida Elina – Billie Jean

Teksti: Riikka Karppinen

Jaa somessa:

Luitko jo nämä?