Hyppää sisältöön

Epävarmuus velloo pinnan alla, mutta nuoret uskovat ihmisyyteen

Pohjola-Nordenin Nuorisoliitto julkaisee Pohjoismaat Maailmassa-dystopiapamfletin

Mikä yhdistää luonnonkatastrofeja, vallan valumista suuryritysten käsiin, sivistyksen rappiota ja pisteytysjärjestelmää, jonka perusteella lomalentoja jaetaan?

Pohjola-Nordenin Nuorisoliitto (PNN)  julkaisee pamfletin asiantuntijoiden pohjoismaisista dystopioista ja nuorten vastineista niihin. Pamfletissa etsitään mahdollisuuksia välttää kauhukuvien toteutuminen, ja suunnata katse kohti Pohjolan valoisaa tulevaisuutta. Pamfletti on vapaasti luettavissa täällä!

Nuorten voima ajatella positiivisesti kantaa

Dystopioita pamflettiin ovat kirjoittaneet europarlamentaarikko Alviina Alametsä, tieteiskirjailija Risto Isomäki, Eurooppa-tutkimuksen keskuksen tutkija Timo Miettinen sekä ilmastoaktivisti Teemu Vaarakallio. Uhkakuvissa pohditaan muun muassa sitä, mitä tapahtuu Pohjolassa, kun ilmastonmuutos kiihtyy, valtioiden velat kasvavat ja demokratia rappeutuu. Miten tämä kaikki vaikuttaa hyvinvointiyhteiskuntaamme?

Vastineita teksteihin ovat kirjoittaneet 12 nuorta eri nuorisojärjestöstä. Pohjola-Nordenin Nuorisoliiton keräämässä pamfletissa mukana ovat mm. Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL, Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK, Suomen YK-nuoret, sekä muita poliittisia ja sitoutumattomia opiskelija- ja nuorisojärjestöjä. Vastineissaan nuoret tuovat esiin omia ratkaisujaan asiantuntijoiden uhkakuviin. Mitä Pohjoismaat voivat tehdä yhdessä, jotta dystopiat eivät toteutuisi?

“Pamfletti dystopioista ja ratkaisuista osuu epävarmaan aikaan, jolloin nuoret ovat hädin tuskin palanneet ilmastomarssilta kotiinsa, kun koko yhteiskunta suljetaan koronapandemian takia kuukausiksi. Demokratiaa ja vapaata liikkuvuutta horjutetaan ympäri Eurooppaa. Nuoret elävät tämän ajan vaikutusten kanssa vielä pitkälle aikuisikäänsä”, pohjustaa Pohjola-Nordenin Nuorisoliiton puheenjohtaja Maria Karjalainen.

“Kaiken tämän keskellä nuorten voima ajatella positiivisesti ja löytää ratkaisuja vaikeissakin tilanteissa yllättää jokaisen pamfletin tekstin kohdalla uudestaan”, Karjalainen jatkaa.

Julkaisutilaisuus

Pamfletin julkaisutilaisuutta voi seurata Facebook-livessä tänään kello 18-19.30. Koronatilanteen takia julkaisutilaisuudessa ovat paikan päällä ainoastaan kirjoittajat ja median edustajat.

Lisätietoja julkaisusta:

Krista Kalamo

krista.kalamo@pohjola-norden.fi

0400 763 044

Pohjola Nordenin Nuorisoliitto

Jaa somessa:

Luitko jo nämä?