Hoppa till innehåll

PNU igår, idag och imorgon

Pohjola-Nordenin Nuorisoliitto juhlistaa huomenna 50-vuotista historiaansa Turun linnassa. Sen kunniaksi osa liiton ydintekijöistä pohtii sitä, miten he itse Nuorisoliiton näkevät. Mikä on lempikokemuksesi tai paras muistosi Nuorisoliittoon liittyen? Miksi PNN on tärkeä? Mitä PNN on opettanut sinulle? Entä millaista on pohjoismainen yhteistyö vuonna 2065? Vastaukset löytyvät tästä!

Mikä on lempikokemuksesi tai paras muistosi Nuorisoliittoon liittyen?

Laura Mynttinen, pääsihteeri: Nordjobb-kesä ja se, kun tulin valituksi aikoinaan liittoon töihin!

Kim Rantala, puheenjohtaja: Osallistuminen Nuorten Pohjoismaiden neuvoston istuntoon Ruotsin eduskunnassa lokakuussa 2014. Tunsin päässeeni eteenpäin nuorisojärjestössä.

Siiri Simola, Turun opiskelijoiden Pohjola-Norden ry: Saunaexpressen Helsingissä.

Ida Petäjä, Helsingin opiskelijoiden Pohjola-Norden ry: Parhaita kokemuksia ovat olleet tapahtumat, joilla on ollut osallistujia useista Pohjoismaista. Niillä on aina hyvä pohjoismainen henki ja hauskaa ohjelmaa!

Mira Korhonen, Nordjobb-projektivastaava: Niitä on monta! Kaikki tapaamiset, missä saa vaihtaa ajatuksia muiden pohjoismaalaisten kanssa ovat mukavia. Työmatkat Köpikseen ovat olleet myös kivaa vaihtelua toimistolla puurtamiselle.

Laura Ollila, UNR-koordinaattori: Nordiska kulturdagarna som ordnades 2013 tillsammans med Pohjola-Norden i Uleåborg och Rovaniemi.

Miksi PNN on tärkeä?

LM: PNN on ainoa valtakunnallinen nuorisojärjestö Suomessa, joka keskittyy pelkästään pohjoismaisuuteen ja nuorten pohjoismaisten kohtaamisten ja verkostojen vahvistamiseen.

KR: Jos PNN:a ei olisi, se pitäisi keksiä. Pohjoismaisesti suuntautuneille nuorille on hyvä olla foorumi, jossa he pääsevät toteuttamaan itseään. Siksi PNN.

SS: PNN:ssa on mahdollisuus yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ilman pakkojäsenyyttä puoluepoliittisessa organisaatiossa. Pohjoismaisen yhteistyön kautta on helppo solmia kontakteja sujuvasti samanhenkisten ihmisten kanssa.

IP: Nuorille on tarjolla liian vähän tietoa ja kokemuksia pohjoismaisuudesta kuten opiskelusta tai työnteosta toisessa pohjoismaassa. PNN tarjoaa sekä infoa että konkreettisia mahdollisuuksia tutustua upeisiin naapurimaihimme!

MK: PNN:lla on uniikki tehtävä maailmassa, eli lisätä nuorten kiinnostusta pohjoismaisia asioita kohtaan ja jakaa tietoa Pohjoismaista. Sitä pitää ehdottomasti jatkaa!

LO: PNU samlar finska ungdomsaktörer med ett nordiskt intresse och lyfter fram möjligheterna med och vikten av nordiskt samarbete.

Mitä PNN on opettanut sinulle?

LM: Paljon! Aiemmin nordjobbarina ja luottamushenkilönä sain nuorella iällä kansainvälisiä kokemuksia PNN:n kautta ja innostuin pohjoismaisesta yhteistyöstä. Nyt työntekijänä liitossa olen saanut paljon arvokasta kokemusta kansalaisjärjestötoiminnan organisointipuolesta, johon mm. liittyvät taloushallinto, henkilöstöhallinto ja hallitustyö.

KR: Puheenjohtajana olen oppinut kuuntelemaan ihmisiä ja tekemään päätöksiä sen pohjalta. PNN on opettanut omatoimisuuteen ja -aloitteisuuteen.

SS: Yhteistyötä ja projektityöskentelyä.

IP: Olen oppinut huimasti muiden pohjoismaiden kulttuurien yhtäläisyyksistä ja eroista ja oppinut ymmärtämään jopa hiukan tanskaa!

MK: PNN:llä töissä ollessa on jollakin tavalla ”sisäpiirissä” pohjoismaisissa asioissa eli pohjoismaisesta yhteistyöstä on kyllä oppinut hurjasti. Itselle myös järjestömaailma ja pohjoismaiset työmarkkinat ovat tulleet erityisen tutuiksi.

LO: Samarbete!

Millaista on pohjoismainen yhteistyö vuonna 1965?

LM: Toivon, että pohjoismaista yhteistyötä tehdään edelleen vuonna 2065, ja mahdollisimman monella eri sektorilla. Ei pelkästään virallisella ja hallitusten välisellä tasolla, vaan myös yrityselämässä, kulttuuripuolella, nuorten arjessa ja niin edelleen.

KR: Ihmiset saavat palvelunsa siitä maasta mistä haluavat, he voivat vaivattomasti käydä työssä toisessa Pohjoismaassa ja he kokevat itsensä ennen muuta pohjoismaalaisiksi.

SS: Aina vain tiiviimpää ja aktiivisempaa. Pohjoismaissa on yhtenäinen tukiverkko työn perässä muuttaville. Rajaesteitä on purettu niin paljon, että nuorten liikkuminen Pohjoismaissa vapaa-ajalla ja työn perässä on joustavaa. Suomalaisilla nuorilla on laaja ystäväpiiri, joka ulottuu kaikkiin Pohjoismaihin, mikä osaltaan tekee opiskelu- ja harjoittelupaikan löytymisestä helpompaa.

IP: Vielä paljon tiiviimpää kuin nyt!

MK: Pohjoismaat ovat vahva alue, joka näyttää esimerkkiä muulle maailmalle hyvinvointivaltion luomisessa ja ylläpitämisessä, avoimuudessa ja suvaitsevaisuudessa. Haluan uskoa, että Pohjoismaat muodostavat jatkossakin tiiviin kokonaisuuden ja yhteenkuuluvuuden tunne pohjoismaalaisten kesken vahvistuu!

LO: 2065 har vi troligtvis en nordisk förbundsstat 🙂

Kuva: Oulun seudun Pohjola-Nordenin nuoret ry

Dela på sociala medier:

Har du redan läst dessa?