Hyppää sisältöön

Kohti rajatonta Pohjolaa

Nuoret kokevat yhä rajaesteitä, kun he muuttavat esimerkiksi työn tai opiskelujen perässä Pohjolassa. Tämä tuli vahvasti esille, kun Pohjola-Nordenin Nuorisoliitto keräsi alkusyksystä viime vuoden tapaan selvitystä rajaesteistä, joita pohjoismaalaiset nuoret ovat kokeneet, kun he ovat muuttaneet Pohjoismaiden välillä. On tärkeää, että Pohjoismaiden välillä olevia rajaesteitä poistetaan, jotta opiskelu, työskentely ja eläminen toisessa Pohjoismaassa olisi helpompaa. Samalla vahvistetaan pohjoismaisen yhteistyön uskottavuutta.

Pohjoismaat tekevät paljon yhteistyötä, ja tavoitteena on maailman yhtenäisin alue. Käytännössä maiden erilaiset järjestelmät, lait ja säännöt luovat kuitenkin haasteita, jotka vaikuttavat maasta toiseen muuttamiseen Pohjolan sisällä. Nämä rajaesteet vaikeuttavat jokapäiväistä elämää, oli kyse sitten vaikkapa opiskelusta tai liiketoiminnan harjoittamisesta.

On siis tärkeää, että Pohjoismaat tekevät yhteistyötä, jotta rajaesteitä voidaan purkaa ja näin helpottaa ihmisten liikkumista ja toimintaa Pohjoismaiden välillä. Rajaesteet ovat yksi Pohjoismaisen yhteistyön suurimmista tulevaisuudenuhista, sillä pohjoismainen identiteetti syntyy jo nuorena. On tärkeää, että esimerkiksi opiskelu tai harjoittelu toisessa Pohjoismaassa eivät vaadi nuorelta monimutkaisia selvityksiä, vaan järjestelmän tulee olla selkeä. Vaikka monia rajaesteitä on pystytty ratkaisemaan selventämällä pohjoismaisia järjestelmiä ja sääntöjä, on vielä paljon tehtävää.

Rajaesteitä yhdistää yhteisen tunnistautumisjärjestelmän puuttuminen

Tänä vuonna moni tietoomme tulleista rajaesteistä koski pankkitilin avaamista, erillisiä verojärjestelmiä ja puutteellista viranomaiskommunikaatiota. Kaikkia näitä rajaesteitä yhdistää yhteispohjoismaisen sähköisen tunnistautumisjärjestelmän puuttuminen. Pitkät käsittely- ja odotusajat erityisesti pankki- ja palkka-asioissa iskevät kovimmin nuoriin, joilla ei usein ole suurta varallisuutta, jonka turvin odotella päätöksiä kuukausien ajan ilman palkkatuloja.

Olen suorittamassa harjoittelua Tanskassa, enkä väliaikaisen oleskelun takia voi saada tanskalaista henkilötunnusta, enkä näin ollen Nem-id:tä, jota tarvitaan asiointiin esimerkiksi pankissa ja verotoimistossa. Selvittelyn jälkeen sain onneksi avattua tanskalaisen pankkitilin veronumerollani, mutta tarvitsin avaamiseen myös pinon muita dokumentteja kotimaasta, jotta pystyin todistamaan osoitteeni. Pankkiin en myöskään voinut varata aikaa verkosta ilman Nem-id:tä. Myös palkkakuittini ja verotietoni ovat Nem-id:n takana, enkä pääse niihin käsiksi.

Pohjoismainen yhteistyö ei saa jäädä juhlapuheisiin, vaan sen tulee aidosti helpottaa maiden välillä liikkuvien ihmisten arkea. Rajaesteitä poistetaan esimerkiksi johtajuudella digitalisaation lisäämiseksi, tietoalustayhteistyöllä sekä kommunikaation lisäämisellä viranomaistasolla, jolloin yksityishenkilön ei tarvitse itse tehdä kaikkea työtä pohjoismaisten viranomaisten välillä. Ennen kaikkea yhteispohjoismainen e-tunnus olisi luonteva seuraava askel kohti yhtenäisempää Pohjolaa. Sen avulla voitaisiin luoda järjestelmä, jossa asiointi esimerkiksi pankkien tai viranomaisten kanssa pystyttäisiin tekemään toimivammaksi pohjoismaalaisille ja näin poistamaan rajaesteitä Pohjoismaata vaihdettaessa.

Jaa somessa:

Luitko jo nämä?