Skönheten i den nordiska matkulturen återfinns på helt andra håll än i det hypade nynordiska köket, det skandinaviska varumärkesmiraklet för närmat och rötter. Att kunna skapa rena maträtter med närproducerade ingredienser är ett ideal jag delar med dessa nordiska gastronomer. Faktum är ändå att jag och de flesta ungdomar i Norden antagligen aldrig kommer att äta på Noma eller någon annanSkönheten i den nordiska matkulturen återfinns på helt andra håll än i det hypade nynordiska köket, det skandinaviska varumärkesmiraklet för närmat och rötter. Att kunna skapa rena maträtter med närproducerade ingredienser är ett ideal jag delar med dessa nordiska gastronomer. Faktum är ändå att jag och de flesta ungdomar i Norden antagligen aldrig kommer att äta på Noma eller någon annan liknande restaurang prydd med Michelinstjärnor, eller ens tillreda liknande rätter på egen hand.
Därför skulle jag istället vilja stå upp för vardagsmaten, middagarna en vanlig onsdagskväll och det som finns i våra mataffärer. Jag tillbringade en månad i USA förra sommaren och aldrig har det varit så tydligt som där och då för mig att livsmedel kan vara en klassfråga. Grovt förenklat kan man säga att de rika äter sådant man mår bra av medan de fattiga äter onyttigt skräp. I Norden syns däremot tanken om jämlikhet också i mataffären där det är möjligt att äta rotfrukter enligt säsong, mättande havregrynsgröt och fiberrikt rågbröd trots att ens plånbok inte är så tjock.
Något annat jag skulle vilja uppmärksamma som är nästintill unikt för Norden är medvetenheten om olika specialdieter. Tack vare intresseföreningar och vår tradition av ideella organisationer finns idag specialmärkningar för alla från nötallergiker till veganer. Världens första laktosfria mjölk producerades av ett finskt företag och ett annat finskt företag driver idag Europas näst största bageri för glutenfria produkter. Ironiskt nog skickas finska glutenfria pizzabottnar till och med till pizzans ursprungsland Italien.
Ett särdrag för Danmark jag gärna hoppas resten av Norden och världen tar exempel av är den utbredda försäljningen av ekologisk mat. Danmark var först i världen med att fatta ett politiskt beslut om att stöda ekologisk produktion och idag är landet världsledande i försäljningen av ekologiska livsmedel. Det är minsann något att vara stolt över.
Skönheten i den nordiska matkulturen återfinns på helt andra håll än i det hypade nynordiska köket. Den finns i det faktum att de nordiska värderingarna återspeglas på ditt och mitt middagsbord.
Karolina Lång
PNU-styrelsemedlem
Foto: Johannes Jansson/norden.org liknande restaurang prydd med Michelinstjärnor, eller ens tillreda liknande rätter på egen hand.
Därför skulle jag istället vilja stå upp för vardagsmaten, middagarna en vanlig onsdagskväll och det som finns i våra mataffärer. Jag tillbringade en månad i USA förra sommaren och aldrig har det varit så tydligt som där och då för mig att livsmedel kan vara en klassfråga. Grovt förenklat kan man säga att de rika äter sådant man mår bra av medan de fattiga äter onyttigt skräp. I Norden syns däremot tanken om jämlikhet också i mataffären där det är möjligt att äta rotfrukter enligt säsong, mättande havregrynsgröt och fiberrikt rågbröd trots att ens plånbok inte är så tjock.
Något annat jag skulle vilja uppmärksamma som är nästintill unikt för Norden är medvetenheten om olika specialdieter. Tack vare intresseföreningar och vår tradition av ideella organisationer finns idag specialmärkningar för alla från nötallergiker till veganer. Världens första laktosfria mjölk producerades av ett finskt företag och ett annat finskt företag driver idag Europas näst största bageri för glutenfria produkter. Ironiskt nog skickas finska glutenfria pizzabottnar till och med till pizzans ursprungsland Italien.
Ett särdrag för Danmark jag gärna hoppas resten av Norden och världen tar exempel av är den utbredda försäljningen av ekologisk mat. Danmark var först i världen med att fatta ett politiskt beslut om att stöda ekologisk produktion och idag är landet världsledande i försäljningen av ekologiska livsmedel. Det är minsann något att vara stolt över.
Skönheten i den nordiska matkulturen återfinns på helt andra håll än i det hypade nynordiska köket. Den finns i det faktum att de nordiska värderingarna återspeglas på ditt och mitt middagsbord.
Karolina Lång
PNU-styrelsemedlem
Foto: Johannes Jansson/norden.org