Hyppää sisältöön

Politiikkaa ja ruokavallankuomous Pohjolan päivänä

Pohjoismaisen yhteistyön merkkipäivää eli Pohjolan päivää vietetään 23.3. kyseisenä päivänä 52 vuotta sitten allekirjoitetun Helsingin sopimuksen kunniaksi. Pohjolan päivän kunniaksi Pohjola-Nordenin Nuorisoliitto ja useat muut pohjoismaisten kysymysten parissa toimivat tahot yhdistivät voimansa järjestääkseen ohjelmantäyteisen merkkipäivän. Aamupäivän paneelikeskustelussa keskusteltiin Pohjoismaiden asemasta Euroopassa ja Norden After Work -tapahtumassa ratkottiin ruokahävikkiongelmaa sekä kuunneltiin pohjoismaista soittolistaa.

Pohjoismaisen yhteistyön merkkipäivää eli Pohjolan päivää vietetään 23.3. kyseisenä päivänä 52 vuotta sitten allekirjoitetun Helsingin sopimuksen kunniaksi. Pohjolan päivän kunniaksi Pohjola-Nordenin Nuorisoliitto ja useat muut pohjoismaisten kysymysten parissa toimivat tahot yhdistivät voimansa järjestääkseen ohjelmantäyteisen merkkipäivän. Aamupäivän paneelikeskustelussa keskusteltiin Pohjoismaiden asemasta Euroopassa ja Norden After Work -tapahtumassa ratkottiin ruokahävikkiongelmaa sekä kuunneltiin pohjoismaista soittolistaa.

Aamupäivä aloitettiin ulkoministeri Erkki Tuomiojan tervehdyksellä ja paneelikeskustelulla aiheesta Pohjoismaiden paikka Euroopassa. Vaikka Pohjoismaiden yksiäänisyyttä Euroopan tasoisessa vaikuttamisessa ja päätöksenteossa ei pidettykään realistisena tavoitteena, keskustelijat peräänkuuluttivat Pohjoismaiden yhteisten intressien nykyistä parempaa tunnistamista ja yhteistyötä nimenomaan näiden asioiden parissa.

Norden After Work -tapahtumassa ratkottiin ruokahävikkiongelmaa muun muassa Pohjoismaiden neuvoston ympäristöpalkinnon 2013 saaneen ja tanskalaisen ”Stop Spild Af mad” (eli vapaasti suomennettuna ”lopeta ruuan haaskaaminen”) -järjestön perustaja Selina Juulin toimesta. Moskovasta Tanskaan lapsuudessaan muuttanut Juul kauhistui uudessa kotimaassaan pois heitettävän ruuan valtavaa määrää ja päätti tehdä jotakin asialle. Hän käynnisti niin kutsutun ruokahävikkivallankumouksen ja ryhtyi kampanjoimaan vastuullisen kuluttamisen puolesta. Nykyisten arvioiden mukaan jopa 30 prosenttia täysin syömäkelpoisesta ruuasta päätyy roskakoriin, joten kysymys ei olekaan ihan pienestä ongelmasta. Selina Juulin kotisivuilta löytyykin useampia vinkkejä siihen, miten jokainen voi osaltaan vähentää tuota valtavaa kaatopaikalle ja kompostiin päätyvän ruuan määrää ja säästää samalla omissa ruokalaskuissaan. Nämä ohjeet liittyvät muun muassa ruokatarpeen ennakoimiseen ja ennakolta suunnitellun ostoslistan sisällössä pitäytymiseen kauppareissulla sekä ruuantähteiden uudelleen käyttämiseen tai jakamiseen vaikkapa naapurin kanssa.

Virallisemman ohjelmaosuuden jälkeen DJ-duo Scifi Bimboes tarjoili After Work -vieraille maistiaisia siitä, mitä musiikkia löytyy pohjoismaiselta soittolistalta ja iltapäivää jatkettiin rennon rupattelun merkeissä.

Tuleviin pääsiäisen juhlapyhiin varautuen heitetään vielä Selina Juulin innoittamana haaste ilmoille – kun teet ostoslistaa ja valmistat ruokaa juhlapyhiä varten, ennakoi ja pohdi minkä verran ruokaa todella tarvitset, äläkä anna pääsiäisruuan päätyä kompostiin!

Teksti: Maarit Sallanko
Kuva: Emilia Koivunan

Aamupäivä aloitettiin ulkoministeri Erkki Tuomiojan tervehdyksellä ja paneelikeskustelulla aiheesta Pohjoismaiden paikka Euroopassa. Vaikka Pohjoismaiden yksiäänisyyttä Euroopan tasoisessa vaikuttamisessa ja päätöksenteossa ei pidettykään realistisena tavoitteena, keskustelijat peräänkuuluttivat Pohjoismaiden yhteisten intressien nykyistä parempaa tunnistamista ja yhteistyötä nimenomaan näiden asioiden parissa.

Norden After Work -tapahtumassa ratkottiin ruokahävikkiongelmaa muun muassa Pohjoismaiden neuvoston ympäristöpalkinnon 2013 saaneen ja tanskalaisen ”Stop Spild Af mad” (eli vapaasti suomennettuna ”lopeta ruuan haaskaaminen”) -järjestön perustaja Selina Juulin toimesta. Moskovasta Tanskaan lapsuudessaan muuttanut Juul kauhistui uudessa kotimaassaan pois heitettävän ruuan valtavaa määrää ja päätti tehdä jotakin asialle. Hän käynnisti niin kutsutun ruokahävikkivallankumouksen ja ryhtyi kampanjoimaan vastuullisen kuluttamisen puolesta. Nykyisten arvioiden mukaan jopa 30 prosenttia täysin syömäkelpoisesta ruuasta päätyy roskakoriin, joten kysymys ei olekaan ihan pienestä ongelmasta. Selina Juulin kotisivuilta löytyykin useampia vinkkejä siihen, miten jokainen voi osaltaan vähentää tuota valtavaa kaatopaikalle ja kompostiin päätyvän ruuan määrää ja säästää samalla omissa ruokalaskuissaan. Nämä ohjeet liittyvät muun muassa ruokatarpeen ennakoimiseen ja ennakolta suunnitellun ostoslistan sisällössä pitäytymiseen kauppareissulla sekä ruuantähteiden uudelleen käyttämiseen tai jakamiseen vaikkapa naapurin kanssa.

Virallisemman ohjelmaosuuden jälkeen DJ-duo Scifi Bimboes tarjoili After Work -vieraille maistiaisia siitä, mitä musiikkia löytyy pohjoismaiselta soittolistalta ja iltapäivää jatkettiin rennon rupattelun merkeissä.

Tuleviin pääsiäisen juhlapyhiin varautuen heitetään vielä Selina Juulin innoittamana haaste ilmoille – kun teet ostoslistaa ja valmistat ruokaa juhlapyhiä varten, ennakoi ja pohdi minkä verran ruokaa todella tarvitset, äläkä anna pääsiäisruuan päätyä kompostiin!

Teksti: Maarit Sallanko
Kuva: Emilia Koivunan

Jaa somessa:

Luitko jo nämä?