2.11.2015 11:30

Vuosittainen Alternativ Norden -infopäivä, joka esittelee työ- ja opiskelumahdollisuuksia Pohjoismaissa, järjestetään Helsingissä perjantaina 6.11. Sen kunniaksi jaamme kokemuksia nuorilta, jotka valitsivat Pohjolan, sekä nostamme esiin infoa ja vinkkejä kiinnostuneille. Tänään puheenvuoron saavat kaksi henkilöä, joilla on kokemusta samoista asioista: nordjobbauksesta Islannissa ja opiskelusta Ruotsissa.

***

Sanni Pöllänen, 22 vuotta:

”Vietän tällä hetkellä vaihtovuottani Ruotsin länsirannikolla, Göteborgissa. Teen ruotsin kielen ja ruotsi toisena kielenä -opintoja Göteborgin yliopistossa. Tarkoituksenani on olla täällä ensi syksyyn saakka. Olin myös kesällä 2012 nordjobbaamassa Islannissa, pienessä kylässä nimeltä Hveragerði.

Parasta on ollut huomata pärjäävänsä paikasta riippumatta. Matkailu vieraassa maassa on yksi parhaista syistä lähteä. Ruotsissa minut on otettu yllättävänkin hyvin mukaan osaksi porukkaa. Myös koulutuksen taso yllätti positiivisesti: se on ollut mainiota. Vanhemmat ja muu lähipiiri ovat kannustaneet lähtemään uusiin seikkailuihin, ja moni on todennut, että on rohkea veto lähteä. Osa tutuista on sitten itsekin innostunut lähtemään ulkomaille.

Uudet kaupungit ja erityisesti kaunis luonto ovat olleet erityisen mahtavia kokemuksia. Ruotsissa sekä Islannissa olen saanut uusia rikastuttavia kokemuksia ja uusia ystäviä ja kontakteja eri Pohjoismaista. Kielitaitoni on kehittynyt valtavasti, etenkin Ruotsissa asuessani. Kokemusten vastapainoksi on tullut myös uusia haasteita, esimerkiksi juuri vieraalla kielellä asioiminen ja pärjääminen. Toisinaan on vaikeaa saada itsensä ymmärretyksi, mikä on reissun haasteellisin osuus.

Göteborgin parasta antia ovat ehdottomasti viihtyisä keskusta pikkukatuineen ja kotoisine kahviloineen, hyvät liikenneyhteydet sekä kaunis saaristomaisema. Göteborgista löytyy myös hyvä valikoima ravintoloita, baareja ja nähtävyyksiä. Tänne saapuvan kannattaa ehdottomasti vierailla pohjoismaiden suurimmassa huvipuistossa, käydä ostoksilla ydinkeskustassa, tehdä päiväretki saaristoon tai vaikkapa meloa pitkin kaupungin keskustan kanavia.”

 

Piia Suomalainen

Piia Suomalainen, 22 vuotta:

”Kesällä 2012 olin nordjobbaamassa kahden kuukauden ajan Reykjavíkissa, Islannissa. Olen ollut myös vaihto-oppilaana Göteborgissa syksyn 2014.

Molemmilla reissuilla parasta ja mieleenpainuvinta on ollut uudet ihmiset: sain paljon uusia tuttavuuksia, niin kansainvälisiä kuin suomalaisiakin, joihin ei Suomessa olisi törmännyt. Nordjobbissa mahtavaa oli myös, että järjestettyjä retkiä eri nähtävyyksille oli niin paljon, sillä reissuilla pääsi tutustumaan sellaisiin paikkoihin, joihin ei yksin olisi ehkä tullut lähdettyä. Göteborgissa parasta oli ihmisten lisäksi kaupungin kahvilakulttuuri. Luonnollisesti myös kielitaitoni, erityisesti ruotsin, on kohentunut huomattavasti. 

Koulussa ja töitä hakiessa ulkomaan kokemuksia pidetään suuressa arvossa, sillä niillä voi todistaa olevansa vastuunottokykyinen ja kielitaitoinen, jos on pärjännyt itsenäisesti vieraassa maassa. Kaverit ovat suhtautuneet kannustavasti, mutta perheeni ei ehkä näe kokemusten kokonaisarvoa, vaan he ajattelevat minun olleen vain lomailemassa.

Islannissa yllätyin ehkä työmoraalin ”lepsuudesta” verrattuna suomalaiseen työntekoon, mikä kuitenkin oli positiivinen yllätys. Yllätyin myös siitä, kuinka mutkattomasti koko reissu sujui, vaikka olin silloin enimmäistä kertaa pidemmän aikaa ulkomailla ja asuin ensimmäistä kertaa itsekseni. Ruotsissa ollessani taas yllättävää oli huomata, kuinka samanlaisia Suomi ja Ruotsi todella ovat: maisemat, ihmiset, elämäntyyli… Ainoa ero oli se, että sain kuunnella riikinruotsia päivittäin.

Vaikeinta molemmilla reissuilla oli erilaisten käytännön asioiden järjestäminen, joita tuntui olevan loputtomasti. Etenkin vaihtoon lähtiessäni stressasin asunnon saamisesta ja Suomen asuntoni vuokraamisesta sekä rahojen riittämisestä. Islannissa vaikealta tuntui esimerkiksi uuden pankkitilin ja kännykkäliittymän avaaminen, sillä nämä olivat minulle uusia asioita.

Reykjavikiin meneville suosittelen tutustumaan paikalliseen kylpyläkulttuuriin ja kuumiin lähteisiin, sillä se on jotain hyvin uniikkia Islannissa. Kannustaisin myös lähtemään mukaan kaikenlaisille luontoretkille tai telttailuihin, jos sellaisia järjestetään. Göteborgissa taas kannattaa lähteä eväsretkelle kaupungin saaristoon, sillä sen lähemmäs ruotsalaista idylliä ei voi päästä.

Ylipäätään suosittelen kaikille ulkomaille lähtijöille tarttumaan jokaiseen vastaan tulevaan tilanteeseen tehdä jotain uutta ja jännittävää! Ottakaa myös koko kielitaitonne rohkeasti käyttöön, sillä juuri ne ensimmäiset pieleen menneet ja nolot kielenkäyttötilanteet ovat sellaisia, jotka myöhemmin muistaa hymyssä suin.”