9.09.2013 10:10

KANNANOTTO
9.9.2013
Julkaisuvapaa heti

Ruotsin opetuksen vähentäminen etäännyttäisi Suomea Pohjoismaista

Yli 50 000 suomalaista on allekirjoittanut kansalaisaloitteen, jossa toivotaan kaikille yhteisen ruotsin kielen opetuksen lakkauttamista. Ruotsinopetus on ollut Suomen julkisessa keskustelussa pitkään tabu, jossa ääripäät ovat vuodesta toiseen käyttäneet samoja argumentteja ilman, että aiheesta on saatu käytyä asiallista keskustelua.

Vakioargumentteja niin ruotsin opetuksen vastustajille kuin kannattajillekin on ollut suomenruotsalaisiin ja perustuslailliseen kaksikielisyyteen vetoaminen. Keskustelusta on unohtunut täysin kaikista tärkein syy sille, että jokainen suomalainen opiskelee koulussa ruotsia: Suomen asema osana Pohjoismaita.

Koko itsenäisyyden ajan elintärkeä osa Suomen ulkopolitiikkaa on ollut Suomen kuuluminen Pohjoismaihin, joihin Suomi kulttuurin ja historian puolesta itsestään selvästi liittyy. Poliittiset yhteydet Pohjolaan ovat varmistaneet Suomen jäsenyyden Pohjoismaiden neuvostossa. Pohjoismaisen yhteistyön perussopimus, Helsingin sopimus, solmittiin Suomen, Ruotsin, Tanskan, Norjan ja Islannin välillä vuonna 1962 nimenomaan Helsingissä.

Oleellinen osa Pohjolan kulttuurista yhteenkuuluvuutta on yhteinen pohjoismainen kieli. Helsingin sopimuksessa onkin sovittu pohjoismaisten naapurikielten kouluopetuksesta: esimerkiksi Islannissa jokainen koululainen opiskelee ”pakkotanskaa”.

Suomen ruotsinopetuksen tärkein tehtävä onkin ylläpitää Suomen asemaa osana Pohjoismaita. Yksi keino tehdä korkeakoulujen ”virkamiesruotsi” joustavammaksi olisi esimerkiksi mahdollistaa pakollisten ruotsin kurssien suorittaminen vaihto-opiskelulla tai harjoittelulla toisessa Pohjoismaassa. Käytännön tilanteissa kielen oppii usein parhaiten.

Tulevaisuudessa Pohjoismaiden asema kauppakumppanina tulee todennäköisesti kasvamaan.Ruotsin kieli on avain yli 25 miljoonan asukkaan Pohjolaan. Lähialueemme on myös yksi Euroopan vahvimmista talousalueista, joten ruotsin opetuksen vähentäminen tässä tilanteessa olisi huolestuttava valinta. Pohjoismainen yhteistyö on Suomelle liian tärkeää jätettäväksi vain suomenruotsalaisten hoidettavaksi.

Lisätietoja: puheenjohtaja Emma Mustala, emma.mustala[at]pohjola-norden.fi / pääsihteeri Laura Mynttinen, 044 733 5781, laura.mynttinen[at]pohjola-norden.fi

Pohjola-Nordenin Nuorisoliitto on uskonnollisesti ja puoluepoliittisesti sitoutumaton nuorisojärjestö, joka edistää pohjoismaista yhteistyötä sekä nuorten ja nuorten aikuisten kohtaamista.

Kommentoi ››

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *