31.12.2014 10:30

”December december, det er længe siden sidst. December december, ja du står altid hvor det ender.” (Rasmus Walter: December December, 2013)

Joulukuu. Vuoden viimeinen kuukausi on aina muutoksen aikaa. Jätämme hyvästit kuluneelle vuodelle ja toivotamme uuden tervetulleeksi. Minulle tämä joulukuu tuo mukanaan suuren muutoksen: vuodevaihteen jälkeen jätän PNN:n puheenjohtajuuden kolmen vuoden liittohallitustyöskentelyn jälkeen. Teen sen sekalaisin tuntein.

Vaikka en välttämättä katso asiaa kaikkein objektiivisimmasta näkökulmasta, on PNN ottanut järjestönä suuria harppauksia eteenpäin kolmen viimeisen vuoden aikana. Vuoden, jonka pian jätämme taaksemme, aikana olemme mm. lanseeranneet upouudet kotisivut, siirtyneet paperisesta jäsenlehdestä nettilehteen, vahvistaneet yhteistyötä jäsenjärjestöjen kanssa, kuunnelleet paikallisosastoja ja toivon mukaan myös onnistuneet vastaamaan heidän tarpeisiinsa, solmineet kontakteja pohjoismaisten sisarjärjestöjemme kanssa sekä luoneet uusia tapahtumakonsepteja ja kehittäneet entisiä. Paljon on toki vielä tehtävää, mutta toivon, että työmme on luonut hyvän perustan PNN:lle kasvaa ja kehittyä tulevien vuosien aikana.

Mikään helppo vuosi ei 2014 ole kuitenkaan ollut. Huonot taloudelliset ajat vaivaavat myös järjestösektoria, emmekä valitettavasti ole voineet välttää leikkauksia henkilöstökuluissa. Aikuisliiton puolella vallinnut turbulentti tilanne ei ainakaan ole helpottanut edellytyksiämme ja motivaatiotamme tehdä menestyksellistä työtä pohjoismaisen aatteen puolesta. Ja kuten kaikki yhdistyselämän aktivistit tietävät, ei yksikään päivä ole toisensa kaltainen – olemme tänä vuonna joutuneet kohtaamaan monia arkipäivän haasteita. Vaikka liittojohdosta sivuun siirtyminen tuntuukin haikealta, on samalla helpotus pystyä siirtymään elämässä eteenpäin ja ryhtyä uusiin haasteisiin.

Ensi vuonna PNN täyttää 50 vuotta. Juhlavuosi huipentuu syksyllä järjestettävään vuosijuhlaan, joka kirjoittamisen hetkellä on suunniteltu järjestettäväksi Turun linnassa. Allekirjoittanut johtaa vuosijuhlia suunnittelevaa työryhmää, joten jos haluat olla mukana järjestämässä upeinta juhlaa sitten Juhana III:n ajan, ota yhteyttä minuun tai järjestösihteeriin! Kaikki aikaisemmat ja nykyiset jäsenemme ja pohjoismaiset ystävämme ovat luonnollisesti tervetulleita juhlistamaan liittoa, joka nuorisojärjestöasemastaan huolimatta on saavuttanut jo kypsän iän.

Yhdistyselämässä saa harvemmin aikaan juuri mitään yksin. Siksi haluan kiittää kaikkia, joiden kanssa olen saanut tehdä yhteistyötä kolmen vuoden ajan ja tehdä PNN:stä vakavasti otettavan, uskottavan pohjoismaisen nuorisojärjestön, joka näkyy ja kuuluu. Olen myös kiitollinen kaikista niistä upeista ihmisistä, joihin olen saanut tutustua. Toimikoon PNN suunnannäyttäjänä Pohjolan ja pohjoismaisen yhteistyön tulevaisuudelle myös jatkossa.

Hyvää uutta vuotta, vi ses i Norden!

Kai Alajoki
PNN:n puheenjohtaja

Kuva: Siiri Simola