Yhteiskunta

18.12.2014 10:30

Syyskuussa me kuusi suomalaista saimme iloksemme kuulla tulleemme valituksi pohjoismaiseen johtajuuskoulutukseen – Unga ledare i Nordeniin. Kurssin järjestivät yhteistyössä osallistujamaiden nuorisojärjestöt PNN Suomesta, FNUF Ruotsista sekä UNF Islannista. Yksi koulutuksen hienoimmista puolista olikin sen tarjoama mahdollisuus päästä tutustumaan kurssin pohjoismaisiin järjestäjiin, osallistujiin sekä vieraileviin luennoitsijoihin.

Koulutus koostui kahdesta viikonlopusta, joista ensimmäinen vietettiin Tukholmassa ja toinen vaihdellen Kööpenhaminan ja Malmön välillä. Päivät koostuivat luennoista, kaupunkeihin tutustumisesta sekä hauskanpidosta – unohtamatta luonnollisesti  toistuvia ‘fika’-taukoja.

Köpikseen saavuimme samana päivänä, kun Suomessa Tasa-arvoinen avioliittolaki meni ensimmäistä kertaa läpi eduskunnassa. Riemumme jakoivat niin ihanat islantilaiset kuin rutistettavat ruotsalaisetkin! Kööpenhaminassa kävimme tutustumassa Pohjoismaiden Neuvostoon, jossa meille tarjottiin myös erityisen kiinnostavaa kakkua. Meille esiteltiin organisaation toimintaa, minkä jälkeen Neuvoston johtaja, Britt Bohlin, puhui meille johtajuudesta. Tämän jälkeen kävimme vielä piiiiiitkääälllä nähtävyyskierroksella. Sataman värikkäät ex-prostituutioalueet, tällä kertaa päänsä tallessa pitänyt Pieni merenneito sekä jouluiset kaupungin kadut lumosivat meidät. Saimme myös nauttia autenttisesta Tanska-säästä, eikä retken jälkeen varmasti kukaan jäänyt ihmettelemään, miten Tanska voi hyödyntää niin paljon tuulivoimaa. Lopulta päädyimme viluisina ravintolaan, jossa meille tarjottiin ihania kasvisruokia. Opimme myös paljon uusia asioita Islannista, muun muassa sen, että Islannissa on puita, hiekka on siellä mustaa ja vaarallisin eläin, joka voi metsässä tulla vastaan on myrkkysieni.

Valaisevan illallisen jälkeen siirryimme Malmöön, jossa majoituimme herttaisessa hostellissa. Harva meni nukkumaan säädyllisiin aikoihin, mutta kaikesta onnesta huolimatta olimme seuraavana aamuna viimeistäkin islantilaista myöten ajoissa paikalla.

Yhteistyössä kirjoittaneet: Sandra Ahtola, Roy Metsi, Terhi Niitti, Ida Rajala, Janne Rajala ja Laura Ström
Kuva: Charles L. Sjölander